V La Bouchée ochutnáte nejzajímavější vína Slovenska a s nimi Távirdáš mártó, kurčapaprikáš či Kalkíš

Levné dárky, best dárky
  • Brněnská restaurace La Bouchée nabízí v pátek 25. února 2011 od 19 hodin jedinečný večer se skvostnými, věrohodnými a momentálně asi nejzajímavějšími víny ze Slovenska z vinařství Strekov 1075 Zsolta Sütő a Tibora Melecskyho, která doprovodí autentické místní speciality jako Távirdáš mártó, kurčapaprikáš či Kalkíš, připravené z originálních surovin, dovezených majiteli vinařství, společnou rukou šéfkuchaře Michala Hájka a strekovské gazdiny Katky.
  • MENU & VÍNO ZE STREKOVA 25. 2. 2011 v La Bouchée

    Domáci kravský syr & Rizling vlašský 2007 sur lie classic

    Hurka s domácim chlebom a domácou kyslou kapustou & Chardonnay 2008 classic

    Kurací paprikáš s nokedlim & Frankovka modrá 2009 corpus

    Távirdáš mártó s pečeným údeným kolienkom z mangalice & Corpus červený 2009

    Sladký Kalkíš & Rizling vlašský 2008 corpus

    Cena večera: 899 Kč

  • STREKOV 1075

    Není na Slovensku (ani na Moravě) mnoho takových nádherně plných, marcipánových frankovek či veltlínů, jaké dělají ve vinařství Strekov 1075. Stručně řečeno: jsou to jedinečná, osobitá, přírodní vína, která se pomalu stávají předmětem určitého „vinného kultu“. A co je hlavní – všechna strekovská vína vlévají do žil nesmírně cennou energii, která pramení nejenom ze zdejších vinic a révy, ale rovněž z duší Zsolta Sütő a Tibora Melecskyho, kteří svá vína připravují s náruživostí, zápalem a nevídanou láskou. Ve Strekově jednoduše cítíte, že zde srdce bijí pro víno.

    Strekovští vždy zdůrazňují, že připravují tradicionální vína, která mají odrážet lokální podmínky a vinařské zvyklosti (vzhledem k poloze téhle vinařské oblasti pár kilometrů nad Dunajem blízko hranic s Maďarskem). Na rozdíl od drtivé většiny současných vinařů nesypou do moštů fabrické kvasinky, enzymy, taniny a ostatní „zlepšující“ látky. Mají rádi termín terroir, kterým se dnes ohání mnozí, ale v případě Strekova je jistě na místě:
    „Zpočátku jsme přeceňovali svoji důležitost v procesu přípravy vína a chtěli jsme ukázat světu, jak dobré víno dokážeme ze strekovských hroznů udělat. Chtěli jsme soutěžit a být lepší. Až později jsme si uvědomili, že neexistuje pojem nejlepší víno stejně tak, jako neexistuje nejlepší člověk. Existují jen osobnosti, které jsou jedinečné svými tělesnými i charakterovými rysy. U člověka je nejpodstatnější prostředí, z něhož vzešel, jaké tělesné a duševní bohatství dokázal během svého vývoje nashromáždit a jakým způsobem umí tyto hodnoty v co nejčistší podobě ukázat a zužitkovat pro blaho ostatních lidí. Poslání vína a člověka je podobné. I víno má v co nejčistší formě hovořit o jedinečnosti vinohradnické polohy, z níž pochází. Když toho je schopno, dosáhlo té nejvyšší kvality, jaké je jen schopno dosáhnout.“
    – Krédo vinařství Strekov 1075

  • MENU

    Menu bude připraveno z originálních surovin jako je ručně dělaný sýr, domácí chleba pečený po generace stejně – poctivý tří kilový bochník, farmářské kuře, kolínko z mangalice (uherská mangalica je historické plemeno prasat takzvané kadeřavých, chovaných převážně pastevním způsobem v Podunajské nížině karpatského Euroregionu. Je to rarita – maso z ní je zdravé, stejně i tuk) nebo naklíčená pšenice, kterou dokáže připravit a zpracovat jen opravdu zkušená hospodyně.

    Lucie Frgalová

  • You may also like...

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.