Atmosféru protestů na Majdanu připomene čtvrteční scénické čtení v Brně

  • Divadlo Feste uvede ve čtvrtek 2. 10. v 19.30 hodin v Kabinetu Múz scénické čtení ukrajinského textu Deníky Majdanu tvořeného rozhovory pořízenými v době masových protestů na kyjevském Majdanu. Deníky Majdanu přečtou Marija Nobilisová, Petr Minařík, Barbora Antonová, Vojtěch Žák, Jiří Honzírek a Martin Bartoš. V rámci večera se bude promítat část cyklu z Ukrajina jedna báseň a z úst Petra Minaříka také dojde k představení následujícího ročníku Měsíce autorského čtení. Ten se bude věnovat právě ukrajinské literatuře.

    „Mě udivilo to, že jsem mezi Berkutama viděla jednoho kluka. No voni jsou většinou už pořádný dospělí chlapi a tam byl mladej takovej klučina, Berkuťák, a brečel… ale při tom mlátil.“

    (první úryvek z textu Deníků Majdanu)

    Podruhé od dubnové premiéry budou mít diváci ve čtvrtek 2. října možnost seznámit se s textem Deníků Majdanu. Text, který je tvořen lidskými příběhy přímo z centra občanských protestů na Majdanu (náměstí Nezávislosti v Kyjevě) vznikal od počátku demonstrací v listopadu 2013 až do března 2014. Desítka ukrajinských dramatiků magnetofonovou metodou zachycovala rozhovory s dobrovolníky, kteří se připojili k masovým protivládním demonstracím. Deníky Majdanu ve čtvrtek přečtou organizátorka brněnských protestů EuroMaidan Marija Nobilisová, spoluorganizátor Měsíce autorského čtení Petr Minařík a Barbora Antonová, kteří společně pátrali po spisovatelích a básnících v ukrajinském Lvově. Šestici lidí uzavřou student Vojtěch Žák a za pořádající Divadlo Feste Jiří Honzírek s Martinem Bartošem.

    V rámci čtvrtečního večera se bude promítat část cyklu z Ukrajina jedna báseň. Z úst Petra Minaříka také dojde k představení následujícího ročníku Měsíce autorského čtení. „Barboru Antonovou a Petra Minaříka jsme ke čtení tohoto ukrajinského textu oslovili z důvodu jejich pátrání po ukrajinských autorech ve Lvově, které před několika týdny společně podnikli. MAČ, jehož je Petr Minařík spoluorganizátorem, bude navíc v roce 2015 věnován právě ukrajinské literatuře,“ komentuje svoji volbu umělecký šéf Divadla Feste Jiří Honzírek. „S pomocí Marije Nobilisové se nám na dubnovou premiéru podařilo pozvat také několik desítek zde žijících Ukrajinců. Bylo vhodné ji tak nejen pro svou aktivitu v pořádání brněnských demonstrací přizvat i podruhé,“ upřesňuje Honzírek.

    „Já jsem jako dítě chodil s našima na Majdan, když byla Oranžová revoluce. Taky tam všude stály stany. A já jsem tehdy chtěl, že až vyrostu, že budu taky takhle žít. Na Majdanu, ve stanu… No, tak sny se přece jen plněj.”

    (druhý úryvek z textu)

    Text Deníků Majdanu byl uveden poprvé 12. dubna v české premiéře při příležitosti představení festivalu Specific. Po premiéře v Kabinetu MÚZ následovala diskuze o situaci na Ukrajině i životě Ukrajinců mimo jejich rodnou zemi, jíž se účastnilo na 80 Čechů a v Česku žijících Ukrajinců.

    Martin Bartoš, tiskový mluvčí

    Martina Dobrovolná, produkční

    Jiří Honzírek, umělecký šéf a režisér

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.