Blíží se 25. výročí revoluce. Oslavíme jej rekonstrukcí Osmdesátdevítky

  • Při příležitosti výročí vzniku samostatného československého státu a blížícího se výročí 25 let od Sametové revoluce dospělo Divadlo Feste k rozhodnutí „udělat to celé ještě jednou“. V brněnském prostoru PRAHA / Fórum pro architekturu a média na státní svátek v úterý 28. října ve 20 hodin opět uvede a spolu s diváky zrealizuje inscenaci Osmdesátdevět: Trenažér jedné revoluce.

    „Před šesti lety uvedlo Divadlo Feste hru Osmdesátdevět: Trenažér jedné revoluce. Atypické představení, v němž se z herců stávali diváci a z diváků herci. Publikum tehdy četlo přepisy z jednání, které v listopadu a prosinci roku 1989 vedlo Havlovo Občanské fórum s poslední komunistickou vládou. A herci hráli příběh tří vysokoškoláků, kterým se mezi květnem roku 1989 a červnem roku 1990 poměrně razantně proměnil život. Hru Osmdesátdevět nyní divadlo připomene ve formě scénického čtení, během něhož představení dokumentárně zrekonstruuje. Diváci si budou opět moci vklouznout do rolí disidenta Havla a premiéra Adamce,“ zní slova dramaturga inscenace Jakuba Macka. Roli zlotřile manipulujícího průvodce převezme namísto herců tentokrát on.

    „Jde o pokus představení rekonstruovat společně s publikem. Nejde v žádném případě o jeho reprízu – představení nemáme kapacitu s herci znovu zkoušet. Ovšem rozhodli jsme se ji čtvrtstoletí po revoluci připomenout,“ doplňuje režisér inscenace Jiří Honzírek. Rekonstrukce Osmdesátdevítky po dvou letech od její derniéry proběhne v novém kulturním prostoru PRAHA / Fórum pro architekturu a média na Husove 18a v Brně.

    Martin Bartoš, propagace

    Martina Dobrovolná, produkční

    Jiří Honzírek, umělecký šéf a režisér

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.