Divadlo Feste uvádí premiéru inscenace Dluhobaroni 0.0.

  • Nové představení Divadla Feste můžete ochutnat a vyslovit se k němu na veřejné zkoušce 6. května v 19:30 v Kabinetu múz a na premiéře 28. května opět v 19:30 tamtéž.

  • Koncept, režie: Jiří Honzírek
  • Asistentka režie: Olivia Fanturová
  • Dramaturgická spolupráce: Kateřina Menclerová
  • Hudba: Tomáš Vtípil
  • Produkce: Martina Dobrovolná

    „Tu laskavost vám prokážu, a rád. Půjdem hned k notáři a sepíšem tam prostý úpis: nesplatíte-li tehdy a tehdy dohodnutou sumu na dohodnutém místě, pokutou budiž, spíš jen tak, jenom pro zasmání, jediná libra masa vyříznutá z té části vašeho bělounkého těla, kterou si určím z dovolením já.“

    Kupec benátský, W. Shakespeare

    Nezvladatelná zadluženost patří k nejvážnějším problémům devastujícím českou společnost. Tento stav má své počátky v období před více než desíti lety, kdy u nás vznikl institut exekuce. Vágně definované kompetence exekutorů však měly často za následek diskriminaci dlužníků. Někteří právníci označují tuto dobu jako „džungli”. V posledních pěti letech byly nařízeny téměř čtyři miliony exekucí. K nim se často vážou závažné sociální problémy, z jejichž pavučiny se jen velmi těžko uniká.

    Stupňující se tlak na změnu těchto poměrů už se však projevuje: snaha politiků posilovat důstojnost dlužníků, snižovat exekuční náklady a přesněji definovat pravomoce exekutorů roste. Za oněch více než deset let však život v „exekuční džungli” poznamenal nespočet lidí. Vědí, že své dluhy nikdy nesplatí. Neustále se soudí. Adaptovali se a vypěstovali si vlastní strategie přežití. Dluží. Je jim dluženo. Žijeme ve společnosti DLUHOBARONŮ.

    Inscenace dokumentuje příběh nejen dvou účinkujících, ale také společnost, v níž bylo možné vyloučit člověka mimo důstojný život kvůli nezaplacené pokutě od revizora.

    Martina Dobrovolná

    Eva Krčmářová

    www.facebook.com/divadlofeste

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.