Studenti JAMU v inscenovaných čteních představí tři nové muzikály

  • Příznivcům muzikálu je určen sobotní podvečer, který v brněnském Divadle na Orlí začíná 13. prosince v 16 hodin. Při inscenovaném čtení představí studenti druhého ročníku Ateliéru muzikálového herectví Divadelní fakulty JAMU hned tři nově přeložené světové muzikály. Překladatelská dílna 2014 – Muzikálový večírek potrvá zhruba půl druhé hodiny.
  • Michael John LaChiuse: Bernarda Alba (překlad Helena Michková)
  • Paul Graham Brown: Velký Houdini (překlad Barbora Hančilová)
  • Stephen Dolginoff: Příběh vášně (překlad Hana Nováková)

    Ve scénických skicách zájemci uvidí hudební verzi divadelní klasiky tedy muzikál Bernarda Alba od Michaela Johna LaChiuse (překlad Helena Michková), dále pohled na výjimečný životní osud v titulu Paula Grahama Browna nazvaném Velký Houdini (překlad Barbora Hančilová) a zpracování skutečného kriminálního případu tedy Příběh vášně Stephena Dolginoffa (překlad Hana Nováková).

    Jednotlivé tituly studenti předvedou v režii svých pedagogů Petra Štěpána, Miroslava Ondry a dramaturga i tutora jednoho z překladů Jana Šotkovského. „Jedná se o tři nové překlady světových muzikálů, autory překladů jsou mladí lidé většinou studenti. Jeden z textů přeložila mladá dramaturgyně Národního divadla Brno Helena Michková,“ uvedl jeden z pedagogů Miroslav Ondra.

    Zpracování jmenovaných děl se ujali studenti druhého ročníku muzikálového herectví z ateliéru Petra Štěpána. O hudební nastudování ansámblových songů se postarala Dada Klementová, sóla a duety se studenty připravila Lenka Císařová, která bude také celý večer doprovázet na klavír.

    „Bude to dílna i pro nás. Bylo zajímavé vybrat ukázky tak, aby dávaly smysl a nepotřebovaly příliš dovysvětlovat,“ poznamenal Ondra. Někdy proto bude k vidění průřez celým dílkem, jindy několik vybraných scén. V případě Bernardy Alby uvidí diváci celou jednu scénu. Diváci uslyší nejenom čtené ukázky z muzikálů, ale také hudební čísla z nově přeložených děl.

    Příběh vášně vznikl na základě skutečné události z Chicaga roku 1924, kdy dva mladí studenti práv z bohatých rodin, zabili čtrnáctiletého chlapce. Motivací pro hrůzný skutek byl jenom pocit vzrušení z takového činu a snaha o dokonalý zločin. V muzikálu se tedy zpívá o hranicích vášně a kam až může touha po ní člověka zavést. Ve hře pro dva mladé herce jde o to, že jeden plní přání toho druhého, který mu pak za odměnu dává svoji lásku.

    Bernarda Alba je nový muzikálový pohled na klasickou Lorcovu hru. Vystupují v ní pouze sextet dívek. Velký Houdini popisuje život Krále větru a okovů tedy slavného iluzionisty a mistra riskantních úniků. Muzikál o muži, který dokáže vyklouznout z jakýchkoli pout a pastí – ale neumí se vypořádat s poutem k matce a neprohlédne past, kterou na něj políčila svůdná kartářka.

    Luboš Mareček

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.