Ženy a sniper: světová premiéra dokumentárního textu z období ukrajinských nepokojů

  • Scénář o dvou dějstvích, které pojí události z minulého roku na Ukrajině. Vůbec poprvé ve světě bude 22. ledna 2015 od 20:00 v kulturním prostoru na Husove 18a v Brně uveden text Ženy a sniper ukrajinské dramatičky Tatiany Kicenko. Při psaní hry byly využity přepisy rozhovorů mezi snipery, reklamy zbrojařských firem, statusy ze sociálních sítí, zprávy z médií a řada dalších dokumentárních materiálů. V České republice se jedná o uvedení dalšího z textů Tatiany Kicenko, tentokrát ve světové premiéře. Autorka dokumentárního textu přijala pozvání do České republiky poprvé při příležitosti čtvrtého ročníku festivalu Specific 2014 zaměřeného na ukrajinskou dramatiku.

    Text Ženy a sniper pracuje s dokumentárními materiály z konfliktu na ukrajinsko-ruské hranici. Dvě dějství vypráví o tom, jak válka mění svět a jak naopak hodnoty života v míru ovlivňují vojáka. Ve hře se protínají osudy mladého snipera Ljoši a pracovníků uměleckého muzea – Mariny, Justiny, Hlídačky a Serjoži. Ljoša touží po životě v míru, ale musí bojovat a zabíjet. Ženy se učí žít ve válečné době, učí se, jak být otevřené, jak nebýt lhostejné, jak milovat.

  • Scénické čtení: Ženy a sniper

    Režie: Olívia Fanturová

    Text: Tatiana Kicenko (UK)

    Obsazení: Ljoša: Adam Mašura, Serjoža: Michal Kraus, Justina: Anna Čonková, Hlídačka: Andréa Komárková, Marina: Taťána Janevová, Strýček Maya: Petr Hanák, Povstalec: Karel Vondrášek

    Martin Bartoš, propagace

    Jiří Honzírek, umělecký šéf a režisér

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.