FSC ČR připravilo počítačovou hru Lesária o šetrném lesním hospodaření

  • Nezisková organizace FSC ČR spustila pro širokou veřejnost strategickou počítačovou hru Lesária, která simuluje práci správce lesa a umožní tak hráčům vyzkoušet a ověřit si znalosti správného lesního hospodaření podle pravidel FSC.

    Počítačová hra Lesária je první podobnou strategickou hrou v českém prostředí. Jejím cílem je ale kromě pobavení také hravou a nenásilnou formou vzdělat hráče v oblasti šetrného a přírodě blízkého lesního hospodaření. Díky interaktivnímu způsobu hraní a možnosti opakování mohou hráči prohlubovat své znalosti správce lesa. Úspěšnost hráče se počítá podle toho, jak naplňuje základní pilíře FSC hospodaření – ekologický, ekonomický a sociální.

    Hráči tedy plní jednotlivé úkoly nejen v oblasti ochrany lesa, kdy musí předcházet např. rozšíření škůdců v lese, dbát na správnou druhovou skladbu lesa či se vyrovnat s různými přírodními kalamitami. Ale také mají za úkol rozvíjet les jako místo odpočinku pro člověka a dbát na ekonomickou stránku hospodaření a těžby dřeva. Hru Lesária si mohou zájemci zahrát na nových webových stránkách www.poznejdrevo.cz, které informují právě o odpovědné spotřebě výrobků ze dřeva. Hráči si zde mohou ověřit své znalosti šetrného hospodaření s lesem a po dohrání hry porovnat v žebříčku svůj výkon s ostatními.

    Počítačová hra je součástí právě probíhající spotřebitelské kampaně, která má zvýšit povědomí veřejnosti o výrobcích certifikovaných FSC® (Forest Stewardship Council®). Logo FSC na výrobku totiž zaručuje, že dřevo nebylo vytěženo nelegálně a pochází z lesů obhospodařovaných přírodě blízkým způsobem. Součástí kampaně jsou také interaktivní workshopy pro veřejnost a roadshows před hobbymarkety pro spotřebitele.

    Kampaň a projekt jsou spolufinancovány z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. „Budeme rádi, když hra pomůže zvýšit znalost šetrného lesního hospodaření a vzbudí zájem veřejnosti o to, jak a kde vznikají dřevěné výrobky, které používá a kupuje,“ dodává manažer projektu Martin Koubek.

  • O FSC ČR

    Národní kancelář FSC ČR již více než devět let prosazuje environmentálně vhodné, sociálně přínosné a ekonomicky životaschopné lesní hospodaření v České republice. Tím napomáhá chránit ohrožené a devastované lesy a jejich obyvatele. Jedním z cílů FSC ČR je také informování a vzdělávání o odpovědné spotřebě a možnostech podpoření šetrného a přírodě blízkého hospodaření v lesích.

    Petr Březina, Martin Koubek

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.