FSC ČR vyhlašuje výsledky fotografické soutěže Není les jako les

  • Nezisková organizace FSC ČR vyhlásila u příležitosti konání mezinárodní akce FSC Friday výsledky fotografické soutěže, která byla zahájena v polovině května letošního roku. Jak napovídá název fotosoutěže, hlavním cílem bylo zachytit interakci mezi člověkem a lesem, dřevem a produkty z něj.

    Fotosoutěž Není les jako les byla oficiálně zahájena 13. května letošního roku, kdy mohli soutěžící začít posílat své fotografie do jedné z tematických kategorií – les a příroda, výrobky ze dřeva, lidé a dřevo. Tyto kategorie tematicky odkazují na tři hlavní pilíře organizace FSC a obecně také trvale udržitelného rozvoje – ekologický, sociální a ekonomický. Posledním dnem pro zaslání soutěžních fotografií byl 31. srpen.

    Do soutěže dorazilo více než 2 500 soutěžních fotografií, které hodnotila redakce partnerského časopisu FOTO a vybrala finálních 80 snímků. Z nich byly voleny vítězné fotografie ve všech třech tematických kategoriích. Tohoto úkolu se zhostili profesionální fotografové Vojta Herout, Petr Jan Juračka a Ondřej Prosický, kteří nezávisle na sobě volili ve většině případů shodně.

    V každé ze soutěžních kategorií byly oceněny tři fotografie digitálními fotoaparáty Nikon a jedna fotografie speciální věcnou cenou od národní kanceláře FSC ČR v podobě tabletu a sady dřevěných lehátek a sáněk. Mediálním partnerem soutěže byly kromě časopisu FOTO také týdeník Respekt a měsíčník Digitální fotomagazín. Ceny do soutěže věnovaly společnosti Nikon, Ospap a Bohemia sport.

    Vítězové jednotlivých kategorií

    Les a příroda

  • 1. místo: Jiří Košťál – fotografie Poslední strom
  • 2. místo: Ivana Vostřáková – fotografie Podzimní déšť
  • 3. místo: Josef Malý – fotografie Les
  • 4. cena FSC ČR: Jiří Paták – fotografie Les kolem

    Lidé a dřevo

  • 1. místo: Ivana Vostřáková – fotografie Requiem
  • 2. místo: Tomáš Trojan – fotografie Jeden z nich
  • 3. místo: Stanislav Chmelíček – fotografie Zahradník
  • 4. cena FSC ČR: Magdalena Minolová – fotografie Ztracena v hoblinách

    Výrobky ze dřeva

  • 1. místo: Marek Sybal – fotografie Čti: Dabljuououdý
  • 2. místo: Dušan Račko – fotografie Dřevěné vlnobití
  • 3. místo: Ivan Luska – fotografie Strom byl a ve strom se proměnil
  • 4. cena FSC ČR: Jan Suchý – fotografie Dřevo nemá odpad
  • Proč fotosoutěž a FSC

    Soutěž byla jednou z částí spotřebitelské kampaně, která měla pomoci zvýšit povědomí veřejnosti o možnosti nákupu výrobků se značkou FSC® (Forest Stewardship Council®). Logo FSC na výrobku totiž zaručuje, že dřevo nebylo vytěženo nelegálně a pochází z lesů obhospodařovaných přírodě blízkým způsobem. Spotřebitelé tak mohou svým nákupem významně pomoci chránit ohrožené světové lesy a pralesy.

    Vyhlášení výsledků soutěže se konalo u příležitosti mezinárodního FSC Friday. Dne, kdy se snažíme celosvětově upozornit na důležitost lesů a jejich zdraví. Hlavním smyslem FSC Friday je pomoci veřejnosti hledat na výrobcích logo FSC a ukázat, že záleží na tom, odkud pochází zboží, které nakupuje.

    Kampaň a projekt jsou spolufinancovány z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. „Velký zájem o fotosoutěž, kvalita a množství zaslaných fotografií nás příjemně překvapilo. To je známka toho, že veřejnosti stále není ochrana mizejících lesů lhostejná. V budoucnu bychom na soutěž rádi navázali a prvním plánem je vydaní kalendáře pro rok 2014, který bude mapovat nejen vítězné fotografie,“ dodává manažer projektu Mgr. Martin Koubek, Ph.D.

  • O FSC ČR

    Národní kancelář FSC ČR již více než devět let prosazuje environmentálně vhodné, sociálně přínosné a ekonomicky životaschopné lesní hospodaření v České republice. Tím napomáhá chránit ohrožené a devastované lesy a jejich obyvatele. Jedním z cílů FSC ČR je také informování a vzdělávání o odpovědné spotřebě a možnostech podpoření šetrného a přírodě blízkého hospodaření v lesích.

    Petr Březina, Martin Koubek

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.