Warning: sprintf(): Too few arguments in /www/doc/www.informacezbrna.cz/www/wp-content/themes/covernews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Hodina Země 2014 – již po osmé se Země zhasne

  • V sobotu 29. března se na celém světě odehraje již osmý ročník Hodiny Země, ke kterému se pravidelně připojují desítky zemí a stovky měst či obcí tím, že na hodinu zhasnou veřejné osvětlení nebo třeba osvětlení dominant města. Připojují se i soukromé firmy, stejně tak jednotlivé domácnosti.

  • Hodina Země ve světě

    Mezi památky, které zhasnou svá osvětlení, se zařadí Opera a Harbour Bridge v Sydney, mrakodrapy Tokyo Tower a Taipei 101, Velká čínská zeď, Stolová hora v Kapském městě, Šikmá věž v Pise, Socha Krista Spasitele v Rio de Janeiru, CN Tower v Torontu, bulvár Strip v Las Vegas, Times Square, Empire State Building a další.

    Happeningu se zúčastní i nejmenší nezávislý stát světa s novým papežem Františkem. Duchovní domov více než miliardy katolíků po celém světě se rozhodl zapojit zhasnutím nejvýraznější dominanty Vatikánu – 136 metrů vysoké Baziliky svatého Petra.

    Kampaň podporují např. nejlepší fotbalista planety Lionel Messi, supermodelka Miranda Kerr nebo herečky Isabel Lucas a Jessica Alba. Z hudební scény pak Coldplay, Sigur Rós nebo Kylie Minogue..

    Hodina Země je ale mnohem víc než jen hodinovým symbolickým zhasnutím. Je sílícím hnutím poukazujícím na snahu o změnu. I proto má letošní ročník Hodiny Země podtitul Změňte svůj svět. Na základě loňské kampaně ruský parlament letos schválil nový zákon o ochraně moří. V Ugandě, kde je největším problémem odlesňování, si dali za cíl zasadit v rámci kampaně 500 000 stromů. V ČR Hodina Země podporuje kampaň Velká výzva.

  • Hodina Země v ČR

    Mapa míst v ČR, která zhasnou

    Z obcí se v ČR kampaně účastní např. Praha, Ostrava, Jihlava, Karlovy Vary, Ústí nad Labem, Liberec a více než 150 dalších ve všech krajích.

    V Praze zhasne slavnostní osvětlení Petřínské rozhledny, Karlova mostu, Staroměstské a Mostecké věže, Vyšehradu, Obecního domu, Prašné brány, Staroměstské radnice a Nové radnice. Zhasnou i Žižkovský vysílač nebo Tančící dům, speciální akci zažije Náměstí Republiky.

    Zhasnout se chystají i Chrám Sv. Barbory v Kutné Hoře, zámky Konopiště, Velké Březno a Nebílov či hrady Svojanov a Kunětická Hor. Zhasnou však i městská brána Matky Boží v Jihlavě, Alžbětiny lázně v Karlových Varech, zámek a rozhledna Větruše v Ústí nad Labem nebo věž Radnice v Ostravě. (Kompletní seznam památek)

    Chystají se i další doprovodné akce. Jednu velkou připravují v Pacově. Program bude zahrnovat vystoupení dětského pěveckého sboru v kapli jen za svitu svíček. Dále rozhlasovou hru a ukázky arteterapie, vystoupí tu mladí kouzelníci a k vidění bude i velká ohňová show. A to vše bude zakončeno stylově tematickým Žrautem s ochutnávkou domácích pacovských produktů.

    Ke kampani se v ČR přihlásilo přes 130 firem. Mezi nimi např. IKEA, ING, Alza.cz, Makro, Skanska, O2 nebo Vodafone. Kromě hodinového zhasnutí podnikají mnohé z firem další kroky k reálnému zlepšování ochrany životního prostředí. Škoda Auto se chystá ušetřit až čtvrtinu energie, telefonní společnost O2 plánuje snížit své emise CO2 do roku 2020 o 30 % a Vodafone za stejnou dobu dokonce o polovinu. (Aktuální seznam zapojených firem)

    Někteří běžci půl maratonu tak mohou být letos překvapeni. Jeden z nich totiž přislíbil, že pokud se najde padesát lidí, kteří sníží svou domácí teplotu o 1 °C, uběhne celou trasu v medvědím kostýmu. Evropský komisař pro životní prostředí Janez Potočnik zase přislíbil složit a zazpívat písničku pro tisícovku lidí, kteří na týden přestanou používat svá auta. Vše probíhá v rámci výzvy Něco za něco, která letos kampaň doprovází.

    Ekologický institut Veronica

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.