Oslavte mezinárodní FSC Friday společně s vítězi fotografické soutěže Není les jako les

  • Druhý ročník fotografické soutěže neziskové organizace FSC ČR Není les jako les byl opět velmi úspěšný a z více jak dvou tisícovek fotografií vybrala odborná porota celkem devět vítězů. Další dva vítěze pak zvolila veřejnost hlasováním v galerii všech zaslaných fotografií. Dnes na FSC Friday, celosvětový den FSC (Forest Stewardship Council), proběhlo jejich oficiální vyhlášení. Samotné předání cen vítězům v jednotlivých kategoriích se bude konat 9. října v 18 hodin v (A)VOID Floating Gallery v Praze, kde budou také vystaveny velkoformátové tisky vítězných snímků.

    Fotografickou soutěž Není les jako les pořádala nezisková organizace FSC ČR již podruhé. Hlavním cílem soutěže je upozornit veřejnost na důležitost zdravých lesů pro život člověka a především na jejich nepříliš dobrý stav. Lesy jsou totiž celosvětově nejvíce ohroženým ekosystémem. Jedním ze způsobů, jak stav lesů zlepšit, je přírodě blízké a sociálně přínosné lesní hospodaření, které organizace FSC celosvětově prosazuje již dvacet let.

    Soutěžící mohli posílat své fotografie do jedné ze tří kategorií – les a příroda, lidé a dřevo a výrobky ze dřeva – které tematicky odkazují na tři hlavní pilíře odpovědného lesního hospodaření dle systému FSC – ekologický, sociální a ekonomický.

  • Největší soutěž v neziskovém sektoru

    Do soutěže bylo zasláno celkem 2300 fotografií, podruhé tak patřila mezi největší ve spolupráci neziskového a komerčního sektoru. Ze všech fotografií vybrala odborná porota devět vítězných snímků, jejichž autoři obdrží výhru v podobě digitálních fotoaparátů. Cena veřejnosti – digitální kompakt – poputuje k autorovi snímku s největším počtem hodnocení ve veřejné hlasovací galerii. Autor snímku na druhém místě pak obdrží předplatné fotografického časopisu. Výsledné pořadí je následující:

    Lidé a dřevo

  • 1. místo – Eva Skaláková – Bez názvu
  • 2. místo – Martin Faltejsek – S tebou řešit malichernosti
  • 3. místo – Martin Trčka – Pořez

    Les a příroda

  • 1. místo – Bohumil Vopat – Hřbitov starých stromů
  • 2. místo – Denisa Šlézová – Není les jako les
  • 3. místo – Zdenek Krchák – Bučina

    Výrobky ze dřeva
    1. místo – Martin Bučko – Mrakodrap
    2. místo – Michal Kvirenc – Bylo nás pět
    3. místo – Radka Famfulová – Co neobejdeš

    Cena veřejnosti

  • 1. místo – Lenka Jalůvková – VrLa
  • 2. místo – Jiří Škrobák – Kozák

    „Jsme velmi rádi, že i letošní ročník byl takto úspěšný. Veřejná galerie a s ní spojené hlasování bylo vhodným doplněním a oživením celé soutěže, i když byla celková administrace náročnější,“ dodává k soutěži Petr Březina, odpovědný za realizaci fotosoutěže.

    Ceny budou předávat zástupci organizace FSC ČR, zástupci společnosti Canon, která byla hlavním partnerem soutěže a zástupce časopisu FOTO, hlavního mediálního partnera. Dalšími partnery soutěže byly časopisy Digitální fotomagazín a Respekt. Z výběru všech fotografií zaslaných do fotosoutěže pak připraví FSC ČR nástěnný kalendář, který bude dostupný koncem roku 2014.

  • Oslavte s námi FSC Friday!

    Dnešní den není významný pouze tím, že byly oficiálně vyhlášeny výsledky fotografické soutěže, ale především tím, že je tzv. FSC Friday – tedy mezinárodní den oslavy lesů a odpovědného a přírodě blízkého lesního hospodaření. Každoročně se tento den slaví v poslední zářijový pátek.

    Každý z nás se může v tento den zapojit a přispět k úsilí o odpovědné nakládání s lesními ekosystémy. Je to den věnovaný ochraně a oslavě lesů na celém světě. Apelujeme proto na všechny spotřebitele a nakupující, aby hledali výrobky s logem FSC a podpořili tak šetrné a odpovědné hospodaření v lesích.

    „FSC certifikované výrobky jsou v českých obchodech již celkem běžné. Většina spotřebitelů si však loga FSC nemusí všimnout. Proto bych chtěl spotřebitele pobídnout k tomu, aby se při nákupu dřevných a papírových výrobků na logo FSC zaměřili. Můžou si tak z nákupu odnést i dobrý pocit, že podpořili odpovědné lesní hospodaření,“ konstatuje ředitel FSC ČR Tomáš Duda.

  • O FSC ČR

    Národní kancelář FSC ČR již více než deset let prosazuje environmentálně vhodné, sociálně přínosné a ekonomicky životaschopné lesní hospodaření v České republice. Tím napomáhá chránit ohrožené a devastované lesy a jejich obyvatele. Jedním z cílů FSC ČR je také informování a vzdělávání o odpovědné spotřebě a možnostech podpoření šetrného a přírodě blízkého hospodaření v lesích.

    Petr Březina

    Martin Koubek

    Bohumil Vopat – Hřbitov starých stromů

    Eva Skaláková – Bez názvu

    Martin Bučko – Mrakodrap

    Lenka Jalůvková – VrLa

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.