Vánoční stromek s certifikátem FSC šetří přírodu i peněženku

  • Oslavte Vánoce šetrně k lesům a přírodě a pořiďte si domů vánoční stromek s certifikátem FSC. Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny), Krkonošský národní park (KRNAP) a ekologický institut Veronica nabízejí vánoční stromky vypěstované v lese, kde se hospodaří odpovědně a přírodě blízkým způsobem. Umožňují tak lidem prožít vánoční svátky s vědomím toho, že jejich stromek přispěl k ochraně českých i světových lesů, které jsou dlouhodobě jedním z nejohroženějších ekosystémů. Vánoční stromečky s FSC certifikátem jsou navíc častokrát levnější než běžně dostupné a chrání přírodu.

    Odpovědných a šetrných Vánoc, které nezatěžují přírodu, lze dosáhnout i pořízením vánočního stromku s certifikátem FSC. Ty jsou vyřezávány v rámci výchovných zásahů a probírek, které přispívají ke stabilitě lesa. Cena stromku s certifikátem se od toho běžného neliší a navíc tak podpoříte majitele lesů hospodařící přírodě blízkým způsobem. „Často dokonce bývají vánoční stromečky s certifikátem FSC levnější, hospodáři a správci těchto lesních majetků se tak snaží předcházet krádežím přímo v lese,“ dodává Tomáš Duda, ředitel FSC ČR. Dvoumetrový smrk s FSC certifikátem tak např. stojí u KRNAPU (Vrchlabí) 150 Kč a u ŠLP Křtiny (Brno) 200 Kč. Ceny srovnatelných smrčků bez certifikátu se pohybují kolem 300 – 400 Kč. Tyto stromečky jsou navíc často vypěstované na vzdálených plantážích a jejich dovoz dále zatěžuje životní prostředí, zvyšuje uhlíkovou stopu a nijak nepomáhá rozvoji přírodě blízkého a šetrného lesnictví.

    ŠLP Krtiny bude stejně jako v minulých letech prodávat vánoční smrčky tento víkend (15. – 16. 12. 2012) v okolí Brna (seznam míst naleznete na konci této tiskové zprávy). Ekologický institut Veronica rozšiřuje nabídku v Brně o živé stromky v květináčích, které zůstanou pro radost i po Vánocích na zahrádce nebo je lze také vysadit zpět do lesa. Stromky s certifikátem FSC prodává i Krkonošský národní park (KRNAP) ve Vrchlabí (18 – 19. 12. 2012).

    Kde pořídit nejen vánoční stromečky, ale i další dárky ze dřeva s certifikátem FSC, poradí také interaktivní mapa dobrých obchodů organizace FSC ČR, která obsahuje všechny výše uvedené místa prodeje stromků a dalších více než tisíc prodejen nabízejících zboží s certifikátem FSC.

    Základní ideou FSC (Forest Stewardship Council) je podporovat ekologicky šetrné, sociálně prospěšné a ekonomicky životaschopné obhospodařování lesů, a tím napomoci chránit ohrožené a devastované světové lesy. Proto FSC vytvořilo prestižní mezinárodní systém certifikace lesů a dřevozpracujících podniků, který klade na jeho držitele přísné a transparentně nastavené normy lesního hospodaření, ekologických a sociálních standardů. Nákupem výrobku s logem FSC podpoříte lesní hospodaření šetrné k přírodě a k místním obyvatelům.

    Ondřej Vilímek

    Martin Koubek

    Prodej vánočních stromků s certifikátem FSC – 2012

    Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny – Prodejní místa

  • Polesí Vranov u Brna

    Lesovna Vranov – 16. 12. – 9 – 17 h

  • Polesí Habrůvka

    Lesovna Jedovnice – 15. 12. – 8 – 14 h

    Hájenka Rudice – 16. a 22. 12. – 9 – 14 h

    Náves Bukovina – 15. – 16. 12. – 9 – 15 h

    Hájenka Olomučany – 15. – 16. 12. – 9 – 14 h

    U kostela Křtiny – 15. – 16. 12. – 9 – 15 h

    Hájenka Bukovinka – 15. – 16. a 22. 12. – 9 – 15 h

    Habrůvka 137 – 15. – 16. 12. – 13 – 17 h

  • Polesí Bílovice nad Svitavou

    Myslivna lišky Bystroušky – 15. – 16. 12. – 9 – 17 h

  • Krkonošský národní park – prodejní místa

    Náměstí T. G. M. ve Vrchlabí – 18. – 19. 12. 2012 – 9 h – do vyprodání denních zásob

  • Ekologický institut Veronica – Ekoporadna (542 422 750, 608 426 032) – Panská 9, Brno – pondělí až čtvrtek – 9 – 17 h
  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.