Vegani poběží v maskách za světový den veganství

Skupinka brněnských veganů oslaví ve čtvrtek 1. listopadu světový den veganství sportovně – během v maskách zvířat. Příznivci životního stylu bez krutosti vůči zvířatům se sejdou v 18 hodin v parku na Moravském náměstí a poběží přes Českou, náměstí Svobody, Masarykovu ulicí a skončí na Kapucínském náměstí, kde budou nabízet ochutnávky jídel čistě rostlinného složení. Tam také proběhne promítání filmu Making the Connection. Chtějí tak poukázat na to, že je možné nebýt lhostejní k utrpení jiných tvorů a k problémům spojených s konzumací živočišných potravin.

    Je přitom na co poukazovat:

  • každý rok je zmrzačeno a zabito více než 50 miliard tzv. hospodářských zvířat,
  • miliarda lidí na světě trpí hladem, zatímco třetina světové sklizně obilnin je určena ke krmení tzv. hospodářských zvířat,
  • amazonský prales se zmenšuje v důsledku kácení z důvodu vytváření pastvin pro dobytek,
  • příčinou přibližně poloviny všech úmrtí v Evropě jsou kardiovaskulární choroby, které jsou přímo spojeny s nadměrnou spotřebou živočišných produktů, stejně tak jako další tzv. civilizační choroby – vysoký tlak, cukrovka, většina typů rakoviny.

Světový den veganství se poprvé slavil roku 1994, v den 50. výročí založení britské Vegan Society a lidé po celém světě si připomínají jeho význam. Brněnští aktivisté touto akcí zároveň ukončí “Veggie měsíc”, jehož cílem je oslavit vegetariánství a veganství jako zdravý životní styl a jako cestu k záchraně životů a zmírnění utrpení zvířat a propagovat práva zvířat (http://veggiemesic.net/).


Markéta Musilová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.