Mezinárodní hudební festival 13 měst Concentus Moraviae

  • Tématem XIX. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu 13 měst Concentus Moraviae jsou České sny. Od 3. do 28. června 2014 proběhne celkově 34 akcí ve 20 městech a obcích.

    Mezinárodní hudební festival 13 měst Concentus Moraviae v červnu vstoupí do svého devatenáctého ročníku. Jaká hudba bude znít a kteří interpreti vystoupí ve vybraných městech Vysočiny a Jihomoravského kraje tentokrát?

    Letošní sérii třiatřiceti koncertů vytvořil muzikolog a skladatel Aleš Březina, který s festivalem spolupracuje již počtvrté. Svou dramaturgii opět nazval České sny a opět objevným způsobem začlenil naši národní hudbu do evropského kontextu: tentokrát české skladatele a interprety konfrontuje s hudební kulturou španělskou a norskou. Březinův dramaturgický koncept odhaluje překvapivé souvislosti a nečekané příbuznosti těchto tří zdánlivě velmi odlišných uměleckých světů.

    Od 3. do 28. června 2014 proběhne celkově 34 akcí (33 koncertů a jedno odpoledne pro rodiny s dětmi, viz níže), a to ve 20 městech a obcích, z nichž 16 je kmenových a zbylá přidružená. Jednotlivá města festival spolupořádají a mají tak příležitost bezprostředně ovlivnit jeho charakter.

    V letošním roce zahajuje festival novou tradici: poprvé jeho ročník provází rezidenční umělec. Pro letošek se jím stane Josef Špaček, virtuózní houslista a koncertní mistr České filharmonie, který se představí ve čtveřici různých programů od recitálu s klavírem přes hru s kvartetem až po koncert s komorním souborem. Na koncertních pódiích zámků, kostelů či kulturních domů jižní Moravy a Vysočiny se dále představí elita domácí internační scény, pozvání přijali také špičkoví muzikanti z Norska a Španělska.

    Velkolepý zahajovací koncert ozdobí světově uznávaná legendární pěvkyně a herečka Soňa Červená a PKF – Prague Philharmonia pod taktovkou úspěšného dirigenta mladé generace Jakuba Hrůši, kterého světový časopis Gramophone zařadil mezi deset mladých světových dirigentů s hvězdnou budoucností. Početnějších souborů a orchestrů vystoupí na letošním ročníku festivalu netradičně více. K nejočekávanějším programům domácích umělců se řadí Requiem Aleše Březiny v podání souboru Musica Florea a chlapeckého sboru Boni pueri se sólisty Ivou Bittovou a Vojtěchem Dykem, skvělý Český filharmonický sbor Brno, Šporclův populární projekt Gipsy Way, koncerty rezidenčního umělce, houslisty Josefa Špačka s Janáčkovým komorním orchestrem či se Zemlinského kvartetem, melodramatická fraška Čtyřnohá vrána Kryštofa Mařatky v podání Orchestru Berg, oblíbení Havelkovy Melody Makers se speciálním Španělskem inspirovaným programem či závěrečný koncert, který patří baroknímu orchestru Collegium 1704. Posluchače čeká obdivuhodná přehlídka českých komorních ansámblů od Českého noneta přes Kalabisovo a Dvořákovo trio, Bohemia Saxophone Quartet až po Duo Ardašev či sestry Claru a Doru Novakovy. Sólově se kromě Josefa Špačka předvede také cellista Petr Nouzovský, klavíristé Ivo Kahánek a Karel Košárek, vítězka loňské soutěže Pražského jara hornistka Kateřina Javůrková či kytarista Pavel Steidl. Na programu nechybí ani worldmusic v podání obdivované Marty Töpferové a její skupiny Trova. Cimbálový Hradišťan tentokrát nabídne autorské písně Jiřího Pavlici.

    Hosté ze Španělska zavítají na mikulovský zámek, kde publikum potěší ohnivým flamencem v podání kytaristy Alexandera Gavilána a zpěvačky Carmen Fernández s virtuózním tanečním projevem Irene Álvarez a Federica Ordoñeze. Z Norska na festival dorazí mladičká Tine Thing Helseth, která dnes patří mezi absolutní trumpetovou světovou špičku a která se na Moravě představí jako sólistka i jako frontmanka svého jazzového seskupení Tine Thing Helseth Quintet. Její krajané z kultovní folklorní skupiny Majorstuen roztančí exteriéry zámku v Moravském Krumlově novým programem nazvaným Cvrlikání.

    Na závěrečném koncertě bude město Břeclav předávat pomyslnou štafetu Českých snů svému slovenskému partnerskému městu Trnava, kde 3. července odstartuje zahraniční část stejnojmenného projektu.

    Festival je významnou součástí letos probíhajícího Roku české hudby. Stejně jako v předchozích ročnících proběhne vedle hudebního programu také Odpoledne pro rodiny s dětmi ve spoluprácí se Sítí mateřských center v rámci kampaně Táta dneska frčí. V neděli 22. 6. budou v parku u Zámeckého skleníku v Boskovicích hrát a tančit žáci ZUŠ Boskovice a děti se mohou těšit taky na loutkovou pohádku Rozum a štěstí Dřevěného divadla Jana Hrubce, cirkusovou školu divadla KUFR a stanoviště mateřských center.

    Čtyři festivalové koncerty zaznamená Český rozhlas, koncert Dvořákova tria nazvaný Pocta Janáčkovi z knihovny zámku v Náměšti nad Oslavou bude 23. 6. živě přenášen do sítě EBU.

    Vstupenky jsou k dispozici v TIC Brno, v síti TICKETPORTAL a v obvyklých předprodejích jednotlivých festivalových měst. Na vybrané koncerty je organizována doprava autobusem z Brna.

    Jan Mach

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.