Odhalte pravou tvář na Visions of Light!

  • Unikátní filmový festival Visions of Light se odehraje ve dnech 9. až 11. listopadu v kině Art a přinese Brnu devět světově známých, v našich kinech však dosud neviděných a neuváděných snímků. Letošní v pořadí pátý ročník přehlídky je zasvěcen hledání pravé vize, odhalování toho, co mělo zůstat navždy skryto: v nitrech filmových postav, jejich tvůrců i diváků.

    Drtivá většina nabízeného programu se v České republice nikdy nedostala do širší distribuce a diváci budou mít možnost zhlédnout významná díla kinematografie úplně poprvé.

    Tematicky se dělí na tři části dle časových období. Ve středu 9. listopadu se na plátně objeví filmy z let 1925-1960, čtvrtek bude patřit bouřlivému období 1961-1980 a pátek dílům nedávné filmové historie let 1981-2010.

    „Jednoznačně bych festival doporučil lidem, kteří se zajímají o vizuálně zajímavé a obsahově nekompromisní filmy,“ říká Petr Šoupal, jenž společně s britským muzikantem Duncanem Hendym celý projekt organizuje. „Nejedná se o snímky, které se snaží vlichotit jednoduchými tématy nebo nekomplikovaným dějem. Tyto filmy v divácích zanechají stopy. Probouzí v nás schopnost empatie, myšlení a nutí nás udělat si vlastní názor,” dodává dále.

    Festival si již v minulých letech získal své fanoušky nejen díky neotřelé a pestré dramaturgii, ale také živoucí atmosféře, kterou vnáší do promítacího sálu. Návštěvníky před každým snímkem čeká lektorský úvod, který je blíže seznámí se společenským a uměleckým kontextem díla, v podání zasvěcených odborníků a brněnských osobností. Potěšit se mohou pohledem na výstavu tematických filmových plakátů z Filmové galanterie Terryho ponožky s názvem Odhalte pravou tvář!

    Perlami v letošním programu bude například první ryze „hitchcockovský“ film Příšerný host (1924, A. Hitchcock), westernová Střelba (1968, M. Hellman) s mladým Jackem Nicholsonem v hlavní roli, dokument Srdce temnoty: režisérská apokalypsa (1991, E. E. Coppola), který odhaluje zákulisí natáčení prokleté Apokalypsy nebo hudební dokument o populární britské rockové skupiny Radiohead Live in Praha (2010). Přestože byla tato díla distributory v České republice z nejrůznějších důvodů doposud zcela nebo z větší části opomíjena, v zahraničí se ve své době staly trháky a dodnes jsou inspirací mnoha mladým filmařům.

    Přehlídka odstartuje 9. listopadu v 17:00 hororovým snímkem Příšerný host. Každý den se návštěvníci budou moci těšit na tři snímky za jednotné vstupné 90 korun. Informace o programu festivalu včetně anoncí k jednotlivým filmům jsou k dispozici na oficiálních stránkách www.visionsoflight.cz.

    Kamila Bezděková

    Foto: archiv Visions of Light

    Střelba

    Radiohead Live in Praha

    Přepadení vlaku v Pelhamu

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.