Úřední deska magistrátu města Brna

Od 1.1.2006 platí, dle § 26 zákona 500/2004 Sb., že každý správní orgán zřizuje úřední desku, která musí být nepřetržitě veřejně přístupná. Pro orgány územního samosprávného celku se zřizuje jedna úřední deska. Obsah úřední desky se zveřejňuje i způsobem umožňujícím dálkový přístup.

Ta naše brněnská je dálkově přístupná na adrese www.brno.cz/urednideska a její kvalita je, světe div se, zase dost otřesná. Nabízí nám sice veškeré oskenované dokumenty, více práce si s tím ale naši úředníci nedělají. To že se dá dokument otevřít i jako PDF je tak trochu vtip, protože v tom PDF dokumentu je stejně jen ta oskenovaná listina, teda aspoň v těch do kterých jsem si troufnul nahlédnout. Navíc můj Acrobat Reader po nahlédnutí do tohoto dokumentu odmítl spolupracovat a upadl do křemíkového bezvědomí.

Jen pro srovnání: úřední deska pro Prahu2, kterou jsem namátkou vybral jako první.

12 thoughts on “Úřední deska magistrátu města Brna

  1. ty toho teda chceš! myslíš, že politici (ODS), kteří zásadně odmítají elektronické hlasování jako nemoderní, budou v r. 2006 po úřednících požadovat něco tak banálního, jako převod textů vyhlášek do html, fulltext, vyhledávání dle klíčových slov, převod dokumentů do *doc pro jejich snadnější stahování… prober se, žiješ v brně!!!

  2. No úředníci by přímo nemuseli, snad by se na to mohl někdo najmout a zaplatit… Úředníci by mohli namísto toho absolvovat povinný kurs práce s PC v intencích třetího tisíciletí.

  3. no ja se tim ted tak trochu zabyval, a bylo mi receno, ze to ze zakona musi byt skeny, protoze tam musi byt videt oficialni razitka. zaroven pry podle zakona musi jednak na uredni desku veci zverejnovat, ale taky je musi po uplynuti urcite doby stahnout (asi tvurci zakonu zapomneli, ze elektronicka vyveska neni limitovana fyzickou velikosti nastenky, ktera visi nekde v koutu na mestskych castech)… takze bych mozna nevinil uredniky…

  4. takže povinnost zveřejňovat to v pdf zabraňuje vymoženostem jako fulltext a ostatní výše popsané??!
    a lhůta na vyvěšení znamená, že jde o nejdelší dobu na vyvěšení a déle to nesmí být zveřejněno?!

    btw, já bych taky nevinil úředníky, ti přece mají v povaze si vše usnadňovat, ale viním politiky, pro které je služba občanům prázdný pojem. totiž co úředník nedostane nakázáno od politika, to neudělá, neboť má zkušenost, že každá iniciativa navíc (zvlášť pokud má prospět občanům) bude po zásluze potrestána.

  5. Samotný PDFko není problém, kdyby v něm byl aspoň nějaký text. Tyhle PDFka ale obsahují jen naskenované listiny, to tam mohli rovnou zobrazit ty skeny ve formátu JPG a mohli by si usnadnit práci s děláním těch PDF dokumentů. Jinak mi tam hlavně vadí to, že tam není vidět co je nového. A kdyby si dali aspoň trochu práce a dali tam aspoň textový popisek co je ta listina zač, tak by to taky neuškodilo. Co se týká RSS, jakožto všeobecného standartu pro sdělování aktuálních informací, tak to se informatici na magistrátu asi taky nikdy nenaučí používat.

  6. Ano, je to celkem nuda, padesátkrát denně klikat na Brno.cz jestli náhodou nevydali nějakou novou Tiskovou zprávu … Na to by mě snad mohl upozornit robot třeba do mejlu, ne? Kupř. z Dopravního podniku aktuální zprávy samočinně chodí, v odesilateli uveden “robot”, stačí se na jejich stránkách zaregistrovat.

  7. ano, a o to tady jde, o miliony! páč něco jako používání vlastního rozumu a levně či zdarma dostupného softu, to není cesta, jak podojit provize…

  8. jo, jenže to právě takhle nejde! proč to dělat jednoduše (a levně), když to jde složitě (a draho)?!!

  9. hehehe prave som sa na uradnej doske mesta brna dozvedela, ze materska/rodicovska dovolenka je dlhodoba choroba. (je to v sekcii volne miesta, myslim 11/13).

  10. Každá iniciativa a přemýšlení bolí. Oni teď dostali ze zákona veliké pravomoci a jistoty a vzniká tu nebezpečí , že budou také využívat i peněžité sankce když se jim i oprávněná kritika nebude zamlouvat. Nečekejme od nich iniciativu když to všechno odstartoval a nad nimi také drží ochranu buldozer.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.