Jablečný mošt a moučníky provoní Hostětín. Jablečná slavnost již pojedenácté.

  • Vůně jablečných moučníků, chuť jablečného moštu, hudba, ukázky řemesel, hry pro děti, divadlo a především pohoda a dobrá nálada – to vás čeká v Hostětíně v neděli 23. září.

    Program Jablečné slavnosti nabízí návštěvníkům řemeslný jarmark, výstavu domácích jablečných moučníků i jejich prodej, přehlídku regionálních odrůd ovoce a další atraktivní a zábavný program.

    Vaši duši potěší hudba, folklórní vystoupení, divadelní představení či muzicírování cimbálové muziky. Dospělí i dětští návštěvníci se mohou zapojit do her, soutěží, putování po sochách v krajině kolem obce či vyhrát ceny v bohaté tombole. Jedinečným občerstvením při této akci je čerstvý jablečný mošt.

    Již jedenáctý ročník této tradiční a oblíbené slavnosti se koná od 11.00 do 18.00 hodin. Jejím cílem je především představit místní a regionální pěstitele ovoce a výrobce ovocných produktů, podpořit pěstování tradičních bělokarpatských odrůd ovoce a prezentovat regionální značku Tradice Bílých Karpat® a její nositele.

    Jablka tady mohou lidé prožít všemi smysly – čichem, chutí, zrakem i hmatem – a ve všech podobách – sušená, tekutá, pečená i právě utržená ze stromu.

    Pořadatelé, kterými jsou Občanské sdružení Tradice Bílých Karpat, Centrum Veronica Hostětín a Obec Hostětín, připravili pro všechny návštěvníky slavnosti celodenní bohatý zábavný, kulinářský, poučný i mírně turistický program. Na přípravě slavnosti se podílí více než desítka partnerských organizací a kolem stovky dobrovolníků.

    V jedenáct hodin začíná na návsi jarmark, na němž se představují zástupci tradičních řemesel a zemědělci, zejména nositelé regionální značky Tradice Bílých Karpat®.

    Návštěvníky slavnosti je každoročně netrpělivě očekávána přehlídka jablečných moučníků z kuchyní místních hospodyněk. Vystavené exponáty budou v odpoledních hodinách rozprodány. Na výstavce starých a krajových odrůd ovoce bude během dne probíhat ovocnářské poradenství. Ke koupi bude čerstvé i sušené ovoce.

    V areálu moštárny mohou návštěvníci ochutnat BIO nápoje: čerstvý jablečný mošt, dále míchané mošty: jablečný se zázvorem, rakytníkem, mátou či zeleným čajem a sirupy: z květů černého bezu nebo z květů konopí setého. Hladové návštěvníky potěší nejen ovocné koláče, ale i jehněčí steaky, klobásky, guláš, saláty a další pochutiny.

    Zájemci se mohou těšit na lektorované prohlídky modelových ekologických projektů: pasivního domu, moštárny, historické sušírny ovoce, kořenové čistírny odpadních vod, výtopny na biomasu, solárních panelů na výrobu teplé vody i elektřiny a šetrného veřejného osvětlení. K dispozici bude ekologická poradna pro domácnost.

    K dobré náladě a zábavě přispěje kulturní program:

  • 13.30 Vystoupení folklórního souboru Dúbrava
  • 14.00 Lucie Redlová & Garde – koncert
  • 15.00 Pohádkové představení divadla Řád Červených Nosů
  • 16.30 Dareband – koncert hudební skupiny

    Dospělí i dětští návštěvníci se mohou zapojit do her a soutěží. Na děti čeká například Jablečná stezka, řada rukodělných i sportovních aktivit a oblíbená adrenalinová věž. Tématem letošní Jablečné stezky je Přírodní zahrada, takže děti se vžijí do role včelky a budou potkávat kamarády, kteří na zahradě žijí, mohou čichat a prohlížet rostliny, které tam rostou, zjistí, kde bydlí ježek či užovka, jak nalákat na zahrádku čmeláka apod. To vše je samozřejmě připravenou zábavnou a prožitkovou formou.

    Pro dospělé je připraven Jablečný trojboj. Můžete se také vydat na putování po sochách rozmístěných v krajině kolem obce či navštívit novou naučnou stezku Naokolo Hostětína. Účastníky čeká i tradiční tombola s hodnotnými cenami.

    Skleničku moštu máme připravenou pro každého, kdo přijde pěšky, přijede na kole či vlakem a přispěje tak k ochraně klimatu.

    Těšíme se na setkání na Jablečné slavnosti v Hostětíně!

    Hana Machů, Centrum Veronica Hostětín

    Radim Machů, Občanské sdružení Tradice Bílých Karpat

    Foto: archiv Centra Veronica Hostětín

    Informace o pořadatelích

  • Občanské sdružení Tradice Bílých Karpat

    je dobrovolným, nevládním a neziskovým sdružením fyzických a právnických osob, které spojuje zájem napomáhat aktivitám trvale rozvíjejícím tradiční zemědělskou a řemeslnou produkci z Bílých Karpat. Od svého vzniku v roce 1998 podporuje zdejší ovocnářství s cílem zachovat jedinečný genofond krajových odrůd ovocných dřevin. Provádí mapování zachovalých stromů, zakládá genofondové sady, vysazuje nové stromy a v roce 2000 začalo se zpracováním místní ovocnářské produkce v hostětínské moštárně.

    Regionální ochranná známka Tradice Bílých Karpat®, kterou občanské sdružení uděluje, označuje produkty splňující přísné podmínky. Kromě místního původu zaručují, že jde o výrobky jedinečné ve vztahu k Bílým Karpatům (tradiční technologie, podíl ruční práce, místní suroviny…), dostatečně kvalitní a šetrné vůči životnímu prostředí.

  • Ekologický institut Veronica

    je provozovatelem Centra Veronica Hostětín. Posláním neziskové organizace je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.

    V Hostětíně se věnují ekologickému vzdělávání. Odborná a vzdělávací činnost je určena pro nejširší veřejnost, odborníky, představitele a pracovníky veřejné správy, vzdělávací instituce, jiné nevládní organizace, učitele a studenty středních i vysokých škol, malé a střední podniky. Vzdělávacími moduly v Hostětíně projde kolem sedmi tisíc osob ročně.

  • Obec Hostětín

    Hostětín, malá obec v Bílých Karpatech, je proslavená díky neobyčejné koncentraci modelových ekologických projektů, které vznikají již od poloviny devadesátých let 20. století.

    V obci najdete energeticky úsporný pasivní dům (vzdělávací středisko Centra Veronica), moštárnu s BIO-produkcí, obecní výtopnu na biomasu, řadu solárních kolektorů a fotovoltaickou elektrárnu, kořenovou čistírnu odpadních vod a šetrné veřejné osvětlení. Jsou ukázkou toho, že rozvoj obce může být „udržitelný“, tzn. současně šetrný k životnímu prostředí, přínosný pro místní ekonomiku a prospěšný pro obyvatele obce i společnost.

    Za přínos k úsporám energie a ochraně životního prostředí byla v roce 2007 obci udělena národní cena za Českou republiku v prestižní celosvětové soutěži Energy Globe, jedno ze světově nejvýznamnějších ocenění v této oblasti. Obec získala Zelenou stuhu v soutěži Vesnice roku 2009.

    Za nejvýznamnější poctu a ocenění činnosti obce Hostětín považujeme návštěvu britského prince Charlese v roce 2010.

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.