Kozí mejdan 2013

  • Již potřinácté během srpnového úplňku proběhne tentokrát od středy 21. srpna do neděle 25. srpna 2013 Kozí mejdan. Kulturně společenská slavnost věnovaná kozám a svobodomyslnému způsobu života se koná na samotě Milkovice u Starých Hradů.

    Jde o polabskou bránu Českého ráje. Milkovice jsou de facto první kaňon s pískovcovým podložím. Statek je položen na jižním svazu s překrásným výhledem do kraje.

    Kozí mejdan nemá předem stanovený program. Nejsou zde stánkaři, ochranky, pokladny, reklamy, dealeři. Přesto se hraje v podstatě nonstop na dvou podiích, a to jak hudba různých žánrů a provedení, tak i divadlo, případně autorská čtení. Na Kozím mejdanu může vystoupit v podstatě každý. Podmínkou je vlastní tvorba a radost. V Milkovicích je běžné, že se na místě dají dohromady muzikanti, kteří jinak spolu nehrají. Tedy přijet může i jednotlivec muzikant bez svého hudebního tělesa. Kdo by chtěl u nás vystoupit, může se ozvat a domluvit. Budeme rádi. Dění na podiích se v živém přenosu již několikátý rok přenáší v rámci www.kozitelevize.cz.

    Kozí mejdan se koná na pastvinách, v sadech a stájích, které během roku patří především kozám, kozlům a oslíkům, jež celou dobu chováme pro radost svojí a okolí nikoliv na maso. Zvířátka se volně pohybují mezi návštěvníky slavnosti. To je taky důvod, proč se Kozí mejdan vyznačuje tolerancí a absencí odpadků a nedopalků. Zajištěny mimo popelníků, odpadkových košů, toalet, sprch a pitné vody je i bezmasá kuchyně, pekařské výrobky, zmrzlina, limo, víno a pivo Krakonoš 12°.

    Určitou specifickou stránkou Kozího mejdanu je i to, že se samotní návštěvníci stávají de facto pořadateli. Tedy, nejprve je třeba postavit podia, bary, kuchyň. Usušit a sklidit seno z luk, kde se Kozí mejdan koná. Během všech dnů trvání slavnosti je možné se zapojit do prací kolem statku, které by nebylo možné v menším počtu lidí jednoduše udělat. Přijet je tedy možné i dříve a pomoci s prací kolem statku, zvířátek a přípravy Kozího mejdanu.

    Součástí aktivit Spolku přátel koz, která Kozí mejdan pořádá, je i tvorba Kozího muzea. Máte li jakýkoliv předmět, text, knihu, článek, fotografii koz, kamzíků či kozorohu a chcete ho darovat do Kozího muzea, můžete jej přivést sebou nebo poslat poštou. Za veškeré dary v této věci děkujeme, stejně tak i za odkaz či tip.

    Stanislav Penc, Spolek přátel koz

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.