Místní referendum v Moravanech u Brna

  • V pátek 25. května 2012 se bude konat v klubu důchodců v Moravanech u Brna místní referendum, jehož výsledek ovlivní výrazně rozvoj obce.

    O vyhlášení místního referenda bylo rozhodnuto z toho důvodu, že obec Moravany v současnosti stojí na počátku procesu pořizování nového územního plánu, který má povinnost pořídit dle ust. § 188 odst. 1 zákona č. 183/2006 Sb.

    Územní studie možností dlouhodobého rozvoje obce Moravany u Brna ze září 2011, jejímž zhotovitelem je Atelier ERA, sdružení architektů Fixel & Pech, popsala a vyhodnotila možné varianty řešení budoucího rozvoje území obce, které mohou a nemusí podstatně změnit současnou tvář obce. Tato studie, kterou byly zahájeny práce na novém územním plánu, stanovila dvě mezní varianty rozvoje území při akceptaci stavu, který byl způsoben schválením mnoha dílčích změn územního plánu v roce 2009 a jejich zrušením rozsudkem Nejvyššího správního soudu (dále NSS) ze dne 18. 1. 2011 (č.j. 1 Ao 2/2010 – 185) po masivních protestech občanů obce.

    Zastupitelstvo obce Moravany se naprostou většinou usneslo, že základní rozhodnutí o podobě budoucího rozvoje území obce, které bude závazným vodítkem pro kroky zastupitelstva obce v procesu územního plánování, svěří přímo do rukou samotných občanů obce. Otázka referenda nebyla stanovena jako protest, ale jako žádost zastupitelů o získání mandátu od občanů k zadání nového územního plánu dle varianty A – ukončený rozvoj. Občané tak mají zcela výjimečně právo a možnost spolupodílet se na územní tvorbě území obce Moravany i jinak než volbou zastupitelů nebo protesty proti nim a svým rozhodnutím je zavázat.

    V úterý 22. 5. 2012 se uskutečnila veřejná prezentace studie a dvou mezních rozvojových variant. Zde se mohli občané na cokoliv zeptat autorů studie a zároveň relativně lehce získat důležité informace pro svoje rozhodování v referendu.

    Studie je zveřejněna na webu obce pod záložkou Územní studie v levém menu.

    Marie Barešová, Pavel Slavík, Bc. Helena Kadlečíková, Jan Fiala, Jan Vondrák

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.