Multimediální koncerty v jeskyni Výpustek

  • Letos poslední speciální koncert experimentální elektro-akustické hudby ve Zvukové jeskyni proběhne v sobotu 23. 6. od 19 hodin v jeskyni Výpustek v Moravském krasu. Multimediální instalace je dílem brněnského audiovizuálního umělce Jiřího Suchánka. Existuje již třetím rokem a stala se běžnou součástí prohlídek jeskyně.

  • co: multimediální koncerty uvnitř světelné instalace v jeskyni
  • kde: jeskyně Výpustek (nedaleko Křtin), CHKO Moravský kras
  • kdy: 8. 6. (pá) a 23. 6. 2012 (so) začátek: 19:00
  • kdo: Jiří Suchánek (hudba, světla, elektronika, instalace), Eva Vrbková (zpěv), Petri Herzán (saxofon)

    Stalo se již tradicí, že jednou ročně zde Jiří Suchánek uspořádá koncertní minisérii s hudebními hosty a představí svoji novou hudbu a instalaci v podobě, jak ji běžný návštěvník nezná. V letošním roce vznikne spolu s jeskyní akustikou, atmosférou génia locci Medvědího sálu a za doprovodu saxofonu Petri Herzana a zpěvu známé brněnské herečky Evy Vrbkové neobvyklá umělecká událost. Koncert nabídne delikátní akustický a vizuální zážitek, který není možné reprodukovat na žádném jiném místě. Netradiční koncertní projekt se uskuteční letos jen dvakrát.

    Hudebně lze očekávat směs abstraktních ambientních struktur, akustických improvizací, distorzivních IDM prvků propojených místy i s až techno-big beatově laděnou elektronickou rytmikou. To vše zabaleno do barokně potemnělých harmonických postupů střídajících se s elektronickou pulzací zvukových hmot vynořivších se všemožně z prostoru.

    Celá akce se odehrává uvnitř světelně-zvukového vesmíru Zvukové jeskyně, který umožňuje vytvářet neobvyklé prostorové světelně-zvukové vjemy pomocí digitálně řízené soustavy 528led diod a 10kanálového ozvučení rozmístěného na stěnách a stropech jeskyně. Srdcem instalace je pak objekt Medůza, která je zcela originálním, pro tuto jeskynní instalaci vytvořeným hudebním médiem, plným různých senzorů. Pomocí nich lze bezdotykově hrát na syntezátory a světla Zvukové jeskyně. Vzniká tak jedinečný umělecký prostor otevřený mnoha hudebním i vizuálním experimentům.

    Koncert je součástí festivalu Cave Beat 2012 a projektu Architektura fikce pořádaného v brněnské Galerii architektury 4AM Fórem pro architekturu a média.

    “Nejvíc mě zajímá ten velký kontrast mezi prastarou jeskyní a moderními technologiemi, na kterých je tento projekt postaven. Mám pocit, že zde dochází k jakési přesmyčce a tyto na první pohled protilehlé entity spolu koexistují ve zvláštní symbióze. Celé je to velké dobrodružství!“

    Jiří Suchánek

    Autor instalace a koncertu před nedávnem taktéž dokončil světelnou instalaci Roj pro Brněnskou hvězdárnu a planetárium.

    Vstup na místě 200 Kč, při rezervaci lístku (jméno + počet ks) na futuresonix@gmail.com za 150 Kč, sleva pro děti, důchodce a ZTP: 120 Kč

    Foto: archiv Jiřího Suchánka

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.