Soutěž Alej roku 2011

  • Sdružení Arnika vyhlásilo začátkem října letošního roku soutěž Alej roku 2011. Jejím cílem je snaha o zvýšení zájmu o stromy a stromořadí mezi veřejností. Jednou z přihlášených alejí je i Novodvorská lipová alej lemující na Nových Dvorech, jedné ze čtyř místních částí obce Vavřinec, přístupovou cestu ke zřícenině hradu Blansek.

    Přihlášení aleje provedla Kateřina Židů z Brna, která se svým otcem Jiřím a několika přáteli si vzala od jara letošního roku alej pod svůj patronát. Díky jejich aktivitě doznala alej výrazných změn. Nejdříve provedli odstranění výmladků rostoucích z kořenového systému téměř 200 roků starých lip srdčitých a velkolistých, ale tím jejich aktivita neskončila. Dalším jejich počinem bylo zbudování posezení, které od září poskytuje turistům procházejícím přes Nové Dvory do Pustého žlebu možnost odpočinku a pokochání se touto aleji. Mimo již uvedené aktivity plánují mimo jiné i osazení stříšek ze šindele do rozsoch starých lip, aby zabránili zatékání do kmenů stromů a prodloužil se jejich biologický věk. Za účelem realizace již popsaných, ale i dalších aktivit, získala alej podporu z Nadace O2 v rámci programu Think Big. Díky této podpoře budou v Novodvorské aleji ještě letos vysázeny klony památných lip z různých částí České republiky vypěstované Výzkumným ústavem Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví v Průhonicích. V plánu je však i osazení informačního panelu, který poskytne jejím návštěvníkům informace o aleji, která je od roku 1994 zapsaná v seznamu Památných stromů. Vedení naší obce si velice cení aktivity Kateřiny Židů, dnes již studentky přírodovědné fakulty Palackého univerzity v Olomouci, která okolo sebe soustředila kolektiv lidí, jak z Brna, tak našeho regionu a snaží se jim být v rámci možností napomocno. Jejich snažení však můžete pomoci i Vy tim, že aleji dáte svůj hlas v soutěži.

    Hlasování začalo 16. 10. 2011 a končí 30. 11. 2011. Z každého počítače lze hlasovat jen jednou. Požádejte proto i své přátele, kamarády a známé o podporu a zaslání hlasu pro Novodvorskou alej. Pevně věřím, že s Vaší pomocí dokážeme, aby Novodvorská alej získala titul Alej roku 2011. A za to Vám všem předem děkuji.

    Obec Vavřinec má právo užívat titul Vesnice Jihomoravského kraje roku 2011. A bylo by krásné, kdyby i vedle zisku titulu Knihovna roku 2011, kterou získala Knihovna ve Veselici, získala do třetice i Novodvorská alej titul Alej roku 2011. Věřím, že i s Vaší pomocí se nám to podaří.

    Miloslav Novotný, starosta obce

  • 1 thought on “Soutěž Alej roku 2011

    1. Snažím se ze všech sil, hlasovala celá moje rodina i kamarádi. Alej si opravdu zaslouží, aby zvítězila v soutěži a aby byla chráněna před před vlivem počasí. Snad první místo ještě těch pár dnů, co zbývá do konce hlasování udržíme. Budu držet palce

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.