Dvouleté zpoždění za dva roky

Europoint – přemístění závodu ČSAD: dvouleté zpoždění za dva roky / Brno, 25. září 2006 – Úředník z investičního odboru brněnského magistrátu poskytl koalici Nádraží v centru informace, že kterých vyplývá, že během posledních dvou let nenastal v harmonogramu přemístění opravárenského závodu ČSAD prakticky žádný posun.
Počátkem září t.r. poskytl Ing. Petr Hudec z referátu dopravních staveb Investičního odboru MMB na dotaz koalice, jak běží práce na vybudování nového opravárenského závodu ČSAD Brno Holding a.s. (ČSAD) následující odpověď (kompletní citace):

„Přemístění servisního areálu ČSAD na ulici Rosická do nové polohy při ul. Pražákova je zařazeno jako vyvolaná investice projektem “Přestavba ŽUB” do náplně stavby č. 02 – 1. část osobního nádraží – investor SŽDC s.o. Náklady na vybudování nového areálu činí v CÚ 2005 489,1 mil. Kč (bez nákladů na výkup pozemků) a jsou v této výši zahrnuty do předpokládaných nákladů stavby. Přiměřená náhrada za zajištění výstavby náhradního areálu v současném rozsahu byla stanovena odborným posudkem na 200 mil. Kč. Jednání o podílu úhrady současného majitele na vybudování nového areálu jsou plně v kompetenci investora stavby 1. část osobního nádraží – SŽDC s.o. a nejsou dosud vzhledem k jejich složitosti ukončena. Výkupy pozemků pro nový areál zajišťuje město Brno a předpokládá se jejich směna za pozemky uvolněné po přemístění stávajícího servisu ČSAD v ul. Rosická (budoucí přednádražní prostor).“

Projekt přestavby ŽUB v odsunuté poloze nelze realizovat do doby, než budou vyřešeny výkupy a směny pozemků v území a také mj. do doby, než bude možno srovnat se zemí stávající opravárenský závod soukromé firmy ČSAD, který stojí v budoucím přednádražním prostoru.

Výstavba nového servisu ČSAD na ul. Pražákova měla být podle harmonogramu zveřejněného radnicí v roce 2004 zahájena již v letos v lednu. Z odpovědi MMB ale jasně vyplývá, že během uplynulých dvou let se příprava a realizace stavby opravárenského závodu nikam neposunula.

Před měsícem proběhla médii informace, že provozovatel autobusového nádraží Zvonařka ČSAD Brno Holding, a.s. podal do probíhajícího územního řízení nesouhlasné stanovisko z důvodů neustálých průtahů ze strany investora.

Svatopluk Bartík z koalice Nádraží v centru k tomu říká: „Před volbami by měli politici předvést férovou rekapitulaci plnění vlastních slibů. Brněnští politici se po zásluze nahlas chlubí tím, co se jim podařilo, ale k tomu, co se jim vymklo z ruky, raději zarytě mlčí v naději, že jejich voliči nemají paměť. Zvlášť u největšího projektu, kterým je odsun nádraží, mají občané právo znát jeho skutečný stav.“

Bližší informace a kontakty:

  • Ing. Petr Hudec, referát dopravních staveb, Odbor investiční MMB
  • Prof. Ing. Petr Němeček, DrSc., místopředseda představenstva ČSAD Brno Holding, a.s.,
  • Martin Ander, ředitel Hnutí DUHA
  • Svatopluk Bartík, mediální koordinátor koalice
  • http://www.nadrazivcentru.cz/

Příloha:

* Přestavba ŽUB – harmonogram postupu prací: harmonogram ŽUB_2004.pdf

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.