Odsun s rychlodráhou je zřejmě bublina

Občanská koalice Nádraží v centru se obrací k politikům s naléhavou výzvou k dodržování a naplňování jejich vlastní koaliční smlouvy a volebních programů.

V Programovém prohlášení Rady města Brna se nečekaně objevila podpora návrhu radního pro dopravu Ing. Josefa Veselého (KDU-ČSL), známého jako varianta modernizace železničního uzlu Brno s odsunutým hlavním nádražím a s městskou rychlodráhou přes stávající nádraží. Ta namísto plnohodnotného nádraží v centru (pro všechny druhy osobních vlaků) využívá stávající nádraží jen jako „jednu ze zastávek regionální dopravy“.

„Text programového prohlášení dokumentuje podivný přístup některých koaličních stran k plnění vlastních předvolebních slibů,“ komentuje situaci Petr Machálek, ředitel Hnutí DUHA: „ČSSD, Strana zelených a Brno 2006 před volbami voličům slibovaly přestavbu brněnského železničního uzlu s nádražím v centru. Občanská koalice Nádraží v centru doporučovala občanům, aby tyto strany volili. Ty pak v komunálních volbách zaznamenaly značný nárůst počtu hlasů, ostatní strany oslabily, což vedlo k významným změnám na brněnské radnici.“

Po minulých komunálních volbách nastal díky nezávislé odborné analýze CityPlanu a Fakulty dopravní ČVUT v roce 2007 rozhodující posun ve srovnání kvalit a účelnosti variant. Její výsledky prokázaly největší výhodnost pro občany Brna i pro cestující veřejnost pouze u varianty s nádražím v centru. Tato varianta také získala v roce 2004 v referendu podporu 86 % hlasujících.

Varianta s odsunutým nádražím a s městskou rychlodráhou velmi pravděpodobně není reálná . Zlepšuje sice některé parametry původní varianty s odsunutým nádražím, zároveň ale zpomalí regionální vlaky a zásadně zkomplikuje cestování uživatelům dálkové dopravy. Nemá také prokázánu podporu veřejnosti, ani dosud nebyla dopracována a odborně posouzena. Reálně hrozí, že je to jenom bublina pro uchlácholení obav cestující veřejnosti z odsunu nádraží.


Tomáš Alter (člen odborné skupiny občanské koalice Nádraží v centru)
Jiří Dukát (člen odborné skupiny občanské koalice Nádraží v centru)
Miroslav Patrik (předseda Dětí Země)

Petr Machálek (ředitel Hnutí DUHA)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.