Snaží se využít prázdninové nepozornosti a rozhodnout

Občanské fórum vyjadřuje hluboké znepokojení nad aktuální situací ohledně plánované mnohaleté
a nesmírně nákladné stavby tzv. Odsunu hlavního vlakového nádraží mimo tradiční centrum města Brna.
Zájmová skupina příznivců odsunu, rozuměj ti, kteří na této stavební činnosti vydělají bez ohledu
na újmu a utrpení ostatních obyvatel města, se v těchto dnech všemi prostředky a způsoby snaží prosadit
tuto kontroverzní stavbu navzdory jednoznačnému výsledku referenda v této věci. Opět jsme svědky
manipulování s fakty, opět jsme konfrontováni s každodenní psanou, mluvenou, vysílanou a tištěnou polopravdou a lží.
Občané POZOR! Dejte si dobrý pozor,
někdo se snaží využít prázdninové nepozornosti a rychle jedná. Cílem je rozhodnout o odsunu
vlakového nádraží. Cílem je zahájit megalomanskou stavbu, která na mnoho let negativně
ovlivní naše životy aniž by ve svém průběhu a výsledku přinesla něco výrazně dobrého a to
zejména v poměru k investovaným prostředkům. POZOR! Občanské fórum

je zneklidněno zejména zvláštním postojem Romana Onderky, jenž nyní nenápadně prezentuje
něco docela jiného než v době, kdy se ucházel o naše hlasy a my jsme mu je dali.
Jako by snad byl brněnský primátor
pod nějakým tlakem či něčím a někým záhadně motivován. Velmi podezřelý je rovněž tendenční a
zavádějící způsob
prezentace názorů lidí a odborníků a ostatních informací ve zřejmě nejvýznamnějším komunálním
brněnském médiu “příloha BRNO Mladé fronty DNES” vedeném Karlem Škrabalem.
Je naprosto nepřípustné, aby demokratický deník, byť se silnou tradicí komunistického mládežnického
listu, fungoval
jako PR agentura jen určitých zájmových skupin, jako jsou stavební lobby, brněnská ODS nebo Magistrát.

Občané POZOR! Dejte si dobrý pozor!

22 thoughts on “Snaží se využít prázdninové nepozornosti a rozhodnout

  1. of06 versus kš? a nevyučil se kš v někdejší poslední generaci u gurua jp? of06 volilo onderku? kdo je of06? otázky, samé otázky…

  2. Jasně! MFD – to nejsou žádné noviny!§ Je to prachsprostý nástroj moci. Článeček primátora se dá pěkně na první stranu, kverulant Liška se odsune dovnitř vydání a dá se tam jako sáhodlouhý článek – takže to nikdo nebude číst. Ke konci se ještě šoupne “dopis čtenáře”, jistě, např. paní Alžběta Podlucká z Čerčan nad Dyjí…o tom, jak je dobré přesunout nádraží… Celý mix se okoření zprávičkou o chrabré městské policii a také něco o tom, že “jednou” bude všechno v Brně super i stadion bude. Normální PR agentura komunální moci. Nic víc. To rozkrádání, průsery, zlodějny, betonovou madonu – to oni nevidí. Oni nevidí miliony prošustrovávané městskou policií, nevidí jak komunální mafie likviduje konkurenční podnikatele, nevidí a nechtějí vidět nic!… a říkají si novináři.. Zbabělci a lemplové, jacípak novináři??? Máte pravdu!

  3. To s tím Karlem jste hodně, ale hodně přestřelili.
    Buďte trošičku soudní – nejvyšším představitelem města Brna je přece primátor, takže jeho názor – ať už jakýkoliv – na nádraží patří v těch novinách dopředu, i když nemusí být směrodatný, přece jen znamená jistý vliv.
    Kdyby to mělo být, tak, jak tady píšete, vypadalo by to jako kdyby se psalo o fotbalovém zápase a hlas trenéra, který tým vede, byl schovaný někde uprostřed novin.
    Tvrdit, že Karel jako šéf brněnské MF DNES někým nebo něčím manipuluje, je hodně nefér zvláště poté, co v sobotu bez mrknutí oka nechal otisknout v brněnské příloze zmínku o vašem webu v plném znění linku.
    Děláte zlo. Ubližujete lidem, kteří vám nic neudělali!

  4. Nechápu, nad čím se iKanias rozčiluje – nečtu tam o Karlovi Škrabalovi nic špatného – tu redakci přece vede, na tom nic špatného není. Špatný je systém, který straní jen těm u moci a tam u nás také brněnským komunálním zlodějům. Je to tak.. Když policajti násilím bránili vylepit bilboard Straně zelených proti odsunu když byla ještě na indexu a ne v parlamentu tak to ty novináře “nezajímalo”, přestože v normální demokracii by to byl pro každou redakci sólokapr…. Z dlohodobého pohledu se o objektivním informování MFD o odsunu rozhodně mluvit nedá. Ty smyšlené “dopisy čtenářů” apod… Vůbec ten text nevnímám jako proti někomu konkrétnímu. Je to o odsunu nádraží a o zlovolně horečnaté prázdninové PR pro odsun, jestli to chápu dobře. A zvykněme si prosím na to, že lidé jsou odpovědní za úřad nebo pracovní pozici, kterou zastávají. Já osobně mám rád oba dva zmíněné “šéfy” a rozhodně si také nemyslím, že by měl věc odsunu v ruce nějaký šéfredaktor. To jsou vyšší hry. Ale i ty se nás týkají. Zaplaťpánbůh za svobodu slova na Internetu, než ho vypnou…

  5. Publikovat různý texty o Brně s možností komentovat – to je teda hrozný zlo iKaniasu… Web zla! Už aby to vypnuli.

  6. Když jsem viděl titulek článku Romana Onderky ve kterém vpodstatě prodal svůj sympatickej kukuč a voličské sympatie a blábolil cosi o silných argumentech pro odsun, udělalo se mi zle. Byla to však jen nahrávka na článek, který byl shodou okolností druhý den na stejném místě a psali tam něco ve smyslu, že už je vlastně rozhodnuto pro odsun, bylo mi ještě hůř. Doslova mi vyhrkly slzy do očí, opravdu. Bylo mi totiž jasný, že vaří výsledek, stejně jako v případě Radaru ten prodavač cigaret a zrádce Klvaňa – radar prý stejně bude. Tak jako ODSun. Budou tak dlouho manipulovat, až nakonec napíšou, že je rozhodnuto. Referendum-nereferndum. To je ZLO. Sprostý odporný zlo a podvod na lidech. To ten text Občanskýho fóra mi přijde mnohem příznivější pro život Brňanů, byť se zmínil o konkrétních lidech. Patří sem i když se nemusí líbit všem. Protože MFD samozřejmě neotiskne nic, co se betonářům nehodí do krámu.

  7. …protože jedna věc je názor na noviny a druhá věc spekulace – třeba to s tím vymyšleným dopisem čtenářů – máte snad nějaký argument, že ta paní neexistuje, že do redakce nenapsala!! Pak se s ním!
    Nejvíce mi však vadí obvinění, že Karel jako šéf manipuluje s články o nějakém tématu tak, aby nějak vyzněly – v tomto případě třeba pro odsun.
    To je nesmysl. Pro odsun i proti odsunu mluví jednotliví lidé – prosím – sami . Těžiště této informace leží a stojí s představiteli města a moci. Proboha – oni rozhodují o tom, co se bude v Brně dít. Ne Karel Škrabal, který navíc pod žádným z těch článků o odsunu není podepsaný. Ty články mají své autory, s nimi polemizujte. Oni se baví s tím a tamtím, oni potom na základě vlastního výběru text napíší a seřadí názory pro a proti tak, aby se to dalo číst a aby tomu bylo rozumět. To nedělá Škrabal!

    Rozčiluji se kvůli lžím, jež ve výše publikovaném článku jsou – cituji:
    Je naprosto nepřípustné, aby demokratický deník, byť se silnou tradicí komunistického mládežnického listu, fungoval jako PR agentura jen určitých zájmových skupin, jako jsou stavební lobby, brněnská ODS nebo Magistrát…
    …kdyby tomu tak skutečně bylo, nedostala by přeci druhá strana – protiodsunová, nádražívcentruová – vůbec prostor k vyjádření! Takže byste si hlas “kverulanta” Lišky nepřečetli vůbec…
    A ještě k té demokraci. Já osobně ji moc rád nemám, protože to znamená, že většina převálcuje menšinu. Demokracie – vláda lidu, buď přímá demokracie – lid vykonává státní moc v referendu (u nás moc neplatí) nebo reprezentativní (zastupitelská – kde lid vládne prostřednictvím volených zástupců a orgánů. HLavně je ale demokracie to, co se děje i v Brně – že se menšina podřizuje rozhodnutí většiny. Copak si nevzpomínáte, jak dopadlo referendum o nádraží?

    Ma, nepleť si svobodu slova s nepodloženými útoky na Karla.

  8. Jaký sakra útoky na Karla? Maximálně na systém pro který všichni víc či míň, i já, pracujeme, ale kdo má co proti Karlovi? Nechápu…

    A co se týká “dopisů čtenářů” a to nejenom k tomuto tématu, nenech se vysmát, je to jen a jen nástroj manipulace, moc dobře to víš. Jen kvůli tomu tahle pseudorubrika existuje, za socu tam publikovali většinou dopisy různých “rozhořčených” pracovních skupin, kupř. odborářek z Mosilany co se jim nelíbilo Několik vět aniž by je četly…

    Ale já také nejsem advokát Občanského fóra… i když…zaplaťpánbůh za něj.

  9. Jo – a ten Pha –
    Umíš číst? Pokud ano, tak si pořádně přečti, co jsem napsal. Neodsuzuji web, nevolám po vypnutí (to mi trestuhodně podsouváš ty) ani po stažení toho článku! Jen komentuji to dění v Brně, do nějž Informace patří. Po tom přece voláš. Tak proč tady ve vzkazech koktáš?
    Ke zlu se neudu vyjadřovat – to jsem pospal výše

  10. Já se klidně nechám vysmát! Ale až Ma dokážeš, že paní je vymyšlená! Napsal jsi… Ty “smyšlené dopisy čtenářů” nebo nenapsal? Nebavím o tom, co cítíš, když nějaký dopis čtenáře čteš, ale bavím se o tom, v čem jsi mimo. Včetně toho povrchního a podpásového odsudku Karla nahoře v článku, s nímž nesouhlasím. Proto jsem se ozval

  11. uctivost. no tak se mi hoši zdá, že se tu dohadujeme nad…blabla, chápu, ale moc a peníze – to je velká síla, navrhuji spojme naše srdce a umlaťme je kloboukama, brno je přece naše!!!

  12. presne tak. nejde o jednotlivce, jde o celek. tam v brne je problém tak ho řešme a nehádejme se mezi sebou.

  13. iKaniasi, nesnažte se nám namluvit, že šéfredaktor nebo dokonce editoři nemají právo vstupovat do článků redaktorů? naopak, šéfredaktor a editoři ručí za vyznění článků, ručí za jejich vyváženost, rozhodují o tom, kdo prostor dostane a nedostane, jak bude velký. šikovnou manipulací se slovíčky, obrázky, nadpisy a infografikou lze dosáhnout takřka zázraků.
    pokud se nemýlím, včera se zelení k věci dost jasně vyjadřovali na tiskovce. rovnost k tomu měla aspoň kraťas. ale v mfd ticho po pěšině. velmi hlasité ticho.

  14. Prosim pane Někdo, věcně. Ta diskuse se staci uplne jinam. Ja jsem presne popsal, co mi vadi. Odpoved jsem nedostal. Dukaz – zadny. Argumenty – jen pocity. Budiz. A zase obvinujete pane Někdo: “šikovnou manipulací se slovíčky, obrázky, nadpisy a infografikou lze dosáhnout takřka zázraků.” Kdo manipuluje? Proc manipuluje? O jakych zazracich pan Někdo mluvi? Me nezajima co vcera napsala Rovnost. Me vadi formulace typu: Velmi podezřelý je rovněž tendenční a zavádějící způsob prezentace názorů lidí a odborníků a ostatních informací ve zřejmě nejvýznamnějším komunálním brněnském médiu “příloha BRNO Mladé fronty DNES” vedeném Karlem Škrabalem.

  15. berte to tak, že se asi prostě neshodneme. jakkoli je argumentace “ma” málo konkrétní a trochu přehnaná (ne úplně spravedlivá vúči osobě šéfredaktora), v zásadě ji sdílím a k tomu jsem přidal svoje. je neoddiskutovatelné, že média se výrazně podílejí na formulování reality, zvláště ve věcech, do kterých běžný člověk nemůže jen tak jednoduše získat vhled (narozdl např. od fotablového matche, kde je přítomno řádově tisíce fans). pokud se tedy práte “kdo manipuluje”, jednoduše odpovídám, že tvůrci všech těch nadpisů, podtitulků, fotek, jejich popisků, infografiky a v konečně i těch samotných článků. jinými slovy to vyjádřil i “ma”. někdo se šoupne (je editory šoupnut) na titulku, někdo kdesi dozádu a někdo se necituje vůbec. takto se vytváří veřejné mínění… redaktor si zpravidla nedá moc práci udělat si na věc vlastní kritický názor, takže kolikrát je vláčen tím, kdo je zrovna mediálně zručnější nebo má štěstí, že jeho věc se redaktorovi do krámu hodí více. v neposlední řadě rozhodují osobní sympatie, jen málokterý novinář to dokáže solidě ustát. zářivým příkladem z brněnské mediální scény je s. Chmelíček, který tak dlouho preferoval primátora Svobodu, až o něm těsně před volbami napsal výpravnou barevnou publikaci alá Život a dílo soudruha Paroubka. pak třeba redaktor Ml. Fr. p. Smetana, který píše jako by se snažil za každou cenu přebít někdejší redaktorku Ustahalovou a taky A. Pavelkovou, jejichž ostré pero bylo svého času pověstné, a dělalo z Mladé fronty noviny, které stálo za to číst! jejich přehled a úroveň dost v příloze Brno postrádám.

  16. Promiňte, ale opravdu nechápu, jak by někdo mohl větou “příloha “BRNO Mladé fronty DNES” vedeném Karlem Škrabalem” někomu uškodit. Ve svých komentářích také žádnou křivdu nenalézám. Karla Škrabala si vážím, vím, že kromě náročného povolání šéfredaktora stíhá být rovněž umělcem-hudebníkem, básníkem a performerem, zodpovědným fandou Zbrojovky a hlavou rodiny. Znovu zde opakuji, že mu nevyčítám zhola nic, ani v textu OF žádnou výtku nevidím. Jen konstatování, že v čele té redakce stojí zrovna on což pravda bezpochyby je. Snažím se jen kritizovat poměry v České republice, které ve svém výsledku tu dle mého nezákonnou mediální strategii těch momentálně mocných umožňují.
    Jinak moc děkuji za Vaše reakce, účel byl splněn, diskuse běží. Děkuji.
    Rozhodně však si nemyslím, že by to vše vždy bylo jen “souhrou náhod” viz.:
    http://www.novinky.cz/galerie/00/01/31/1375.html
    …jinými slovy jsem přesvědčen, že za tzv. vládou stojí nějací “muži v černém”, kteří to tu ve skutečnosti řídí. To samé si myslím o brněnské Radě i radách některých (Brno-střed) městských částí. Že zkrátka musej někoho poslouchat, nejen šéfredaktoři. (Viz. Radar, CzechTEKK, Gross, Krejčíř…).
    A v neposlední řadě jde o to nádraží…

  17. 21.8.2007
    Mění Hospodářské noviny svůj profil?
    Vítězslav “Vitex” Dvořák
    Věřím svým pocitům stejně jako svému rozumu. Proto jsem často a rád navštěvoval stránky iHned.cz Hospodářských novin. Z nadpisů i obsahu článků jsem měl pocit důvěryhodné a solidní novinařiny. To se však v nedávné době změnilo. Kdesi ve mě se při četbě článků jak třeba Daňová revoluce projde, vláda si věří, nebo Radar podle hygienika nemůže ohrozit, apod.

    Mám z iHned donedávna nepoznaný stejný pocit jako z iDnes.cz – tj. loajality až vlezdo.. mocným a bulvarizace. Velmi mne to mrzí, protože ne každý si něčeho všiml a bude nad obsahem zpráv i náležitě přemýšlet.

    Nepíši to, protože bych se chtěl pochlubit, že jsem “objevil Ameriku”, ale jako další svědek toho, že se něco děje. Zajímalo by mne zdali i ostatní čtenáři nemají tento pocit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.