15. festival francouzského filmu v Brně

  • Jubilejní 15. ročník Festivalu francouzského filmu zavítá do brněnského kina Art od 22. do 28. listopadu 2012. Přehlídka bude současně probíhat v Praze a Českých Budějovicích. V Brně festival uvede sekci předpremiér, kterou tvoří deset filmů. Všechny filmy jsou uváděny v původním znění s českými titulky nebo s českým dabingem. Vstupné na festivalové projekce činí 90 Kč.

    V jejich čele stojí letošní Zlatou palmou z Cannes oceněné drama Láska, které je na programu brněnské části festivalu v den zahájení, ve čtvrtek večer. Program přehlídky doplní také dva snímky ze sekce filmových hitů. Prvním z nich je pěti Oscary oceněný snímek The Artist, označovaný jako černobílá pocta němé éře kinematografie. Děj filmu režiséra Michela Hazanaviciuse z roku 2011 se Jeanem Dujardinem v hlavní roli se odehrává v Hollywoodu v letech 1927 až 1932. Druhým uváděným filmovým hitem jsou Nedotknutelní, nejnavštěvovanější francouzský film loňského roku, komedie s dramatickou zápletkou podle skutečného příběhu. Projekcí filmu Můj strýček z Ameriky festival vzdává poctu Alainu Resnaisovi, výjimečnému umělci a stěžejnímu režisérovi francouzské nové vlny. Brněnští diváci nebudou ochuzeni ani o oblíbený Večer krátkých filmů, pásmo sestavené ze snímků mladých francouzských talentů uvedených na světových filmových festivalech.

    Hlavní část programu FFF – sekce předpremiér – vznikla už tradičně ve spolupráci s českými filmovými distributory, která vyústila ve společné předpremiérové uvedení deseti filmů ověnčených nejenom prestižními oceněními z MFF v Cannes či cenami Francouzské filmové akademie, ale také diváckým zájmem. Tato spolupráce se letos navíc promítla do šesti vizuálů festivalu, které odkrývají právě uváděné předpremiérové tituly.

    Předpremiéry distribučních titulů:

  • LÁSKA (Amour) se jmenuje poslední film režiséra Michaela Hanekeho. Intimní drama oceněné Zlatou palmou z Cannes vypráví příběh stárnoucího manželského páru profesorů hudby, ve kterém excelují Emmanuelle Riva a Jean-Louis Trintignant. Film uvede v ČR v lednu 2013 distribuční společnost Artcam.
  • OUI, ŠÉFE! (Comme un chef) je komedie z kulinářského prostředí s Jeanem Renem a Michaëlem Younem. Jean Reno se předvede v roli slavného, nicméně momentálně vyhořelého šéfkuchaře. Společnost 35MM uvede tento film na plátna českých kin 6. 12. 2012.
  • CO KDYBYCHOM ŽILI SPOLEČNĚ? (Et si on vivait tous ensemble?) stojí na skvělých výkonech hereckých ikon Pierra Richarda, Guye Bedose, Géraldine Chaplin a Jane Fonda v režii Stéphana Robelina. Stárnoucí přátelé spojí nápad vzepřít se domovům důchodců a v sedmdesáti pěti letech začít žít v komunitě. Film uvede do české distribuce 29. 11. 2012 společnost Cinemart.
  • HAŠIŠBÁBA (Paulette) je sociální komedie režiséra Jérôma Enrika, který do hlavní role pekařky v důchodu, posléze drogové dealerky, obsadil slavnou francouzskou herečku Bernadette Lafont. Společnost 35MM uvede tento film do českých kin v roce 2013.
  • HOLY MOTORS (Holy Motors) je snímek, kterým se slavný Leos Carax po třináctileté pauze vrací do světa filmu. V tomto díle, které mělo podle mnoha názorů získat v Cannes Zlatou palmu, režisérův dvorní herec Denis Lavant ztvárnil tajuplného pana Oscara. Ten na sebe v průběhu jednoho dne bere nejrůznější identity dnešního zběsilého světa – Caraxem obdivované Paříže. Distributor v ČR: Aerofilms, premiéra 29. 11. 2012.
  • KUŘE NA ŠVESTKÁCH (Poulet aux prunes) je nejnovější počin tvůrců úspěšného animovaného filmu Persepolis Marjane Satrapi a Vincenta Paronnauda. Hraná adaptace stejnojmenného komiksu s Mathieu Amalrikem a Mariou de Medeiros diváky zavede do Teheránu v roce 1958 a vypráví pohádkový příběh úžasné lásky. Artcam premiéru plánuje na 29. 11. 2012.
  • MINISTR (L’Excercice de l’Etat) je Césary oceněné drama Pierra Schoellera z prostředí vysoké francouzské politiky. Film získal v Cannes cenu FIPRESCI. Distributorem v ČR je společnost Film Europe, která Ministra do českých kin uvede 29. 11. 2012.
  • PAŘÍŽ-MANHATTAN (Paris-Manhattan) vypráví příběh mladé a stále svobodné lékárnice, která obdivuje tvorbu Woodyho Allena s Alicí Taglioni a hercem a populárním zpěvákem Patrickem Bruelem v hlavních rolích. Do českých kin vstoupí v roce 2013 díky společnosti Film Europe.
  • PROTI VĚTRU (Des vents contraires) ukazuje rodinné drama o náhlém zmizení manželky a matky dvou dětí a nových nečekaných začátcích, ve kterém se před kamerou sešli herci Benoît Magimel a Audrey Tautou. Distribuční společnost D-Cinema naplánovala premiéru na 29. 11. 2012.
  • Z PREZIDENTSKÉ KUCHYNĚ (Les Saveurs du palais) je snímek založený na skutečném příběhu osobní kuchařky prezidenta François Mitterranda. Distributorem v ČR je společnost Film Europe, která premiéru plánuje na rok 2013.

    Gabriela Zajícová

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.