Brněnská účast na Mental Power 2013

  • Stejně jako loni, i letos se Sdružení Práh zúčastní mezinárodního filmového festivalu (ne)herců s mentálním a kombinovaným postižením Mental Power Prague Film Festival 2013. Koná se v Praze od 6. do 8. 6. 2013.

    Soutěžní film natočený Sdružením Práh Tančit v dešti se bude v předpremiéře promítat v Brně, a to 22. 4. 2013 v 15.00 hodin ve Sdružení Práh, Tuřanská 12 a pro veřejnost 18. 4. 2013 v 18.30 hodin v Café Práh ve Vaňkovce.

    Loni se do soutěže přihlásil Práh s filmem Fofr moderátora Libora, který se promítal v Praze v divadle Palace. Na cenu naše sdružení nedosáhlo, přesto si účinkující odnesli řadu nových zkušeností a zážitků a z akce odjížděli s velmi dobrou náladou. Pro uživatele Prahu však bylo vítězstvím, že se film podařilo natočit a dostat tak příležitost festivalu se zúčastnit.

    Tentokrát se hlavním motivem filmového zpracování stala kniha O líné babičce autorky Aleny Kastnerové. Pro náš film jsme zvolili příběh Já zpívám jako déšť a tančím jako on. Poté dostal prahovácký film název Tančit v dešti, který velmi výstižně vystihuje celý motiv hlavního děje.

    Příběh velmi poutavě pojednává o tom, jak se společnost neustále drží společensky přijatelných dogmat a nikdy neudělá něco prostě jen tak. Kdy jste si naposledy koupili bublifuk, či běhali v dešti v kalužích?

    Dospělí jako by se báli být dětmi, jako by se báli býti bláznivými, což se ovšem netýká naší hlavní hrdinky. Její „odvaha“ plnit si tajné sny ji však přivede, lépe řečeno sanitkou přiveze, až k psychiatrické klinice, kde však lékaři nenachází tu správnou diagnózu, kam naši hlavní hrdinku zaškatulkovat. Babička se však nedá a nakonec jsou to právě psychiatři, kteří si díky ní uvědomí, jak krásné je dělat věci bez rozmyslu a s úsměvem.

    A jak dopadne tento prapodivně se tvářící příběh v našem filmovém zpracování? Na to už se můžete přijít podívat 6. – 8. 6. 2013 do Prahy na 7. ročník festivalu Mental Power Prague Film Festival.

    Markéta Kuchařová

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.