Warning: sprintf(): Too few arguments in /www/doc/www.informacezbrna.cz/www/wp-content/themes/covernews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Festival „Jak to vidím já“ slavil úspěch

V brněnském klubu Fléda 27. 11. úspěšně proběhl multikulturní festival „Jak to vidím já“ organizace IQ Roma servis, o. s. Několik stovek návštěvníků vidělo na akci, která byla završením projektu „2007: Brno slaví Evropský rok rovných příležitostí pro všechny“, například vynikající vystoupení skupin The Tap Tap a Bengas.Přes čtyři stovky diváků viděly jako první podařené vystoupení mladých brněnských kapel Make it Funky a Klempárovci. Jazzové vyhrávky spojené s funky rytmikou pak potvrdily potenciál obou skupin. Následovalo slavnostní vyhlášení soutěže studentů středních škol a odborných učilišť o nejlepší krátký film na téma „diskriminace“. Soutěže se zúčastnilo deset autorských týmů, které po sečtení hlasovacích lístku obdržely ceny z rukou ředitelky organizace IQ Roma servis, o. s. Kataríny Klamkové a Kateřiny Dubské, předsedkyně Výboru pro národnostní menšiny Zastupitelstva města Brna. Vítězem se stal klip Petra Dirdy, Filipa Tomi, Valentýny Bikárové, Sabiny Horváthové a Nikoly Pechové nazvaný „Diskriminace žen“.

Cíl festivalu, totiž informovat o Evropském roku rovných příležitostí pro všechny a především pobavit všechny příchozí, beze zbytku splnily hlavní hudební hvězdy festivalu – skupiny Bengas a soubor The Tap Tap. Bengas, často přirovnávaní ke Gypsy Kings, se kterými spolupracují a vystupují, mají za sebou několik turné a desítky vystoupení po Evropě a Spojených státech. Jejich živé a energické pojetí tradiční folklórní hudby nazvané „dža-music“, zcela vystihuje název kapely- Bengas totiž znamená „čertíci“. A čertovský tanec také nenechal v poklidu sedět většinu návštěvníků brněnské Flédy. S The Tap Tap spolupracovali umělci jako David Koller nebo Robert Nebřenský a Tomáš Průša ze skupiny Vltava. Poslední zmíněný Průša s The Tap Tap také zazpíval a zahrál několik skladeb. Soubor tělesně postižených studentů Jedličkova ústavu doplněný o profesionální hudebníky staví především na bohatém rytmickém základu, který čítá přes deset hudebníků. S hypnotickým dirigentem a vedoucím souboru Šimonem Ornestem v čele tak vybrané skladby vynikly v nové, velmi energické podobě.

Festival „Jak to vidím já“ však nebyl jedinou zdařilou akcí, kterou organizovala organizace IQ Roma servis, o. s.. V rámci kampaně „2007: Brno slaví Evropský rok rovných příležitostí pro všechny“ vyšla například komiksová kniha, realizovala se putovní výstava autorských fotografií romské mládeže, která je v současnosti k vidění v Poslanecké sněmovně ČR, a distribuoval se propagační krém „Na všechny barvy kůže“. Rozdávání krému bylo minulý týden vyhlášeno zástupci všech členských států jako nejlepší antidiskriminační počin v EU na závěrečné konferenci Evropského roku rovných příležitostí pro všechny (ERRP) v Lisabonu. Ivona Parčiová, jedna z autorek nápadu, která ocenění převzala, vysvětluje: „Běžně se krémy liší určením typologie kůže. Náš krém je určen pro všechny barvy kůže, což je jeho vtipným a nenásilným poselstvím na podporu jednoty v rozmanitosti, ke zviditelnění boje proti předsudkům a diskriminaci.“

IQ Roma servis, o.s. se specializuje na služby pro sociálně vyloučené, převážně romské klienty. Jeho posláním je podpora možností, příležitostí a odhodlání Romů na cestě jejich růstu a společenského uplatnění a ochrana jejich práv a důstojnosti v rámci společnosti.


Ivona Parčiová, koordinátorka projektu, Martin Koubek
IQ Roma servis, o. s.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.