Jeden svět 2011 – Vaše energie je potřeba jinde!

  • 13. mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech pořádaný organizací Člověk v tísni a pod záštitou Václava Havla, ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga a ministra kultury Jiřího Bessera se uskuteční v Brně od 22. do 29. března 2011.

    Brněnskými partnery jsou SVČ Lužánky, BKC, Moravská galerie, HaDivadlo, Divadlo Husa na provázku a Kavárna Trojka.

  • Festivalový program

    Na festivalu bude uvedeno 104 dokumentů z více než čtyřiceti zemí celého světa, a to jak v soutěžních, tak v tematických kategoriích. Filmy byly vybrány z více než 1600 přihlášených snímků.

  • Soutěžní kategorie a ceny

    Kromě tematických kategorií nabídne festivalový program tři soutěžní kategorie (Hlavní soutěž, Máte právo vědět a Nová média mění společnost), o jejichž vítězi rozhodují členové a členky tří mezinárodních porot. Zvláštní cenu za film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv, uděluje speciální porota pod čestným předsednictvím Václava Havla. Na festivalu bude dále udělena Cena Českého rozhlasu za kreativní použití hudby a zvuku v dokumentárním filmu, Divácká cena VŠEM, cenu filmu z kolekce určené pro studenty předá také Studentská porota.

  • Hlavní soutěž

    Filmy v hlavní soutěži se ucházejí o Cenu za nejlepší film a Cenu za nejlepší režii udělované Hlavní porotou.

    V hlavní porotě zasedne režisér loňského vítězného snímku Nepřátelé národa o vyvražďování za vlády Rudých Khmerů Rob Lemkin. Filmy bude posuzovat také lidskoprávní aktivistka a filmařka z Turecka Ozlem Dalkiran a ředitel festivalu dokumentárních filmů Film South Asia Kanak Mani Dixit. V porotě zasedne také úspěšný český producent a režisér Ondřej Trojan.

  • Projekce pro školy

    Také letos nebudou v programu chybět projekce dokumentů konané v dopoledních hodinách pro studenty a studentky základních a středních škol, které proběhnou také ve všech festivalových městech.

    Pro mladší diváky jsou připraveny tři bloky krátkých dabovaných filmů, starší diváci se mohou těšit na hodinové dokumenty. Mladší diváci se seznámí s osudy dětí žijících v Evropě, ale také v Chile nebo Afghánistánu. Starší pak zavítají mimo jiné do běloruského Svobodného divadla, do deštných pralesů Latinské Ameriky, seznámí se s mladou HIV pozitivní Afričankou Thembi nebo s Liugim, mladíkem s Downovým syndromem. Hlavními tématy filmů letos budou chudoba, dětská práce, přijímání jinakosti, život s hendikepem, životní prostředí či nedemokratické režimy. Slučujícím prvkem jsou jako vždy dětská práva na celém světě. Většina filmů představí mladým divákům vrstevníky a jejich životní příběhy. Po projekci filmu bude vždy následovat diskuze, u starších žáků s odborníkem na danou problematiku.

  • Doprovodný program

    Kromě filmových projekcí bude již tradičně součástí festivalové nabídky také bohatý doprovodný program. Vedle dopoledních projekcí pro základní a střední školy a panelových debat to budou speciální projekce pro seniory a seniorky. Také v letošním roce bude součástí festivalu několik výstav a koncert VŠEM (14. 3., Rock Café – eggnoise a Lenka Dusilová).

  • Výstavy

    Součástí festivalu bude i v letošním roce několik výstav. Jedna z nich bude věnována barmským politickým vězňům. Kromě výstavy proběhne během festivalu také kampaň za jejich propuštění – každý návštěvníků bude moci symbolicky propustit vězně svým podpisem pod petici, která bude zaslána generálnímu tajemníkovi OSN Ban Ki Munovi.

    Další výstava představí fotografie Jarmily Kovaříkové, které vznikly během jejích tří cest do Etiopie. Navštívila ji s cílem mapovat zásadní sociální témata, ať už jde dětskou prostituci, tkalce, kmen Hameru na jihu Etiopie nebo těžaře v kráteru El Sod ve střední Etiopii, za které obdržela cenu čestné uznání v soutěži Czech press photo v kategorii každodenní život.

    Fotografie Ivy Zímové pak představí život Afghánců v odlehlých venkovských oblastech a ukáží na příkladu konkrétních lidí, jak společnost Člověk v tísni přispívá ke změnám v této tradiční společnosti.

    Výstava deseti nejzajímavějších komiksů ze soutěže Hnutí DUHA přinese malé i velké výzvy pro čistou ekonomiku a životní prostředí.

    Výstava Umlčené hlasy o zavražděných obhájcích lidských práv a nezávislých novinářích v Rusku přinese konkrétní příběhy lidí jako Anna Politkovská či Natálie Estěmirovová, kteří v posledním desetiletí za svou práci zaplatili životem.

    Výstava fotografií Karla Cudlína, Luboše Kotka a Jana Pohribného Mýty o socialistických časech přiblíží skutečný život v období tzv. husákovské normalizace. Zároveň jde o jednu z doprovodných akcí projektu Příběhy bezpráví, který přináší do škol dokumentární a hrané filmy o československých dějinách a další materiály vhodné k výuce dějepisu. Projekt je součástí vzdělávacího programu Jeden svět na školách, jehož základní myšlenkou je využití audiovizuálních prostředků ve výuce.

  • Praktické informace

    Jeden svět je dnes největším lidskoprávním filmovým festivalem na světě a jednou z nejvýznamnějších kulturních akcí v rámci Prahy a celé České republiky, která každoročně přiláká více než 100 000 diváků a divaček.

    Jeden svět je nejen filmovým festivalem, ale také diskusní platformou. Ve třech debatních kinech (Městská knihovna, Francouzský institut a Divadlo Archa) budou každý den po projekci jednotlivých filmů organizovány panelové diskuse na aktuální témata.

    Vstupenky bude možné zakoupit ve všech pokladnách festivalových kin za 80 Kč.

  • Jeden svět v regionech

    Kromě Prahy se Jeden svět představí v dalších 33 městech ČR v následujících termínech: Benešov /20.-22.3./, Bílina /28.3.-2.4./, Brno /22.-29.3./, České Budějovice /14.-16.3./, Český Krumlov /16.-18.3./, Děčín /24.-26.3./, Hradec Králové /4.-8.4./, Hrádek nad Nisou /28.3.-2.4./, Chrudim /18.-20.3./, Jablonec nad Nisou /14.-18.3./, Kladno /31.3.-2.4./, Klatovy /24.-25.3./, Kralupy nad Vltavou /23.-25.3./, Liberec /14.-21.3./, Louny /4.-7.4./, Mělník /24.-26.3./, Mikulov /7.-10.4./, Mladá Boleslav /21.-25.3./, Neratovice /30.3.-1.4./, Nový Bor /25.-27.3./, Olomouc /28.3.-6.4./, Opava /21.-25.3./, Ostrava /21.-27.3./, Pardubice /28.3.-2.4./, Plzeň /20.-26.3./, Polička /7.-8.4./, Rožnov pod Radhoštěm /4.-6.4./, Tábor /7.-11.4./, Tanvald /23.-24.3./, Teplice /14.-17.3./, Třinec /18.-24.3./, Ústí nad Labem /14.-19.3./, Ústí nad Orlicí /13.-17.4./

    Spolu s polským festivalem Watch Docs a holandským festivalem Movies that Matter proběhne navíc od 17. do 26. května 2011 Jeden svět v Bruselu.

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.