Nebohá paní Pomsta (Sympathy for Lady Vengeance)

Mladá žena Geum-ja je po třinácti a půl letech propuštěna z vězení, kde seděla za vraždu, kterou nespáchala, a nyní se vydává na cestu pomsty muži, jenž je za všechno odpovědný. Z Jižní Koreje k nám přišel další svěží závan v podobě snímku Nebohá paní Pomsta – film nápaditý, poetický, něžný, andělský a zároveň drastický a krutý. O tom, že pomsta bolí, a že i když ji člověk potřebuje, bude za to pykat. Andělsky krásná Geum-ja se ve svých devatenácti letech podílela na únosu malého chlapce. Chlapec byl zavražděn a Geum-ja odsouzena. Celý čas ve vězení plánovala pomstít se muži, který ji přinutil vzít vinu na sebe. Po třinácti a půl letech je propuštěna a za pomoci spoluvězenkyň se vydává na cestu odplaty. S jejím plánováním se mění a uvědomuje si cenu, kterou za její naplnění musí zaplatit.

Jihokorejský režisér Chan-wook Park tímto snímkem završuje a doplňuje trojici svých filmů o pomstě: Sympathy for Mr. Vengeance, Old Boy a Nebohá paní Pomsta. Námět a téma není nijak originální (Tarantinův Kill Bill je v podstatě o tom samém), důležité je tedy ono něco „navíc“, co dělá tento film výjimečným. Snímek je stejný jako jeho hlavní hrdinka – krásný, něžný i krutý, smutný i veselý. Velice estetické a pečlivě aranžované záběry se z poetických mění na násilně drásající. Hudba napodobující klasickou je dalším aktérem příběhu a navozuje a spolu s barevností a stylizací až pocit neskutečna. Herecké výkony všech zúčastněných jsou výborné, největší pozornost je přirozeně soustředěna na krásnou a velice přesvědčivou Yeong-ae Lee v hlavní roli.

Režie hýří nápady a imaginací současnost se prolíná s minulostí a představami tak plynule, že děj ubíhá vpřed skrze několik časů i prostorů. Hravostí připomíná Amélii z Montmartu, ale náplň a podstata snímku nemůže být odlišnější. Geum-ja není světice, ačkoliv ji za ni mnozí pokládají, a velice intenzivně si uvědomuje chyby, kterých se dopustila a dopouští. Vražda je pro ni nutností, aby došla klidu, i když ví, že po ní už klidu nikdy nenabude. A její chladnokrevnost v kontrastu s její andělskou vizáží i chováním je stejně děsivá jako dojemná. A samotný akt pomsty na jejím bývalém učiteli jde svou přímočarostí a odhalováním toho zvířete v každém nás až na dřeň – otázka, kdo je vinen či nevinen, kdo má právo se mstít a jak to provést je zde položena velice palčivě a odpovědět si na ni musí každý sám.

Nebohá paní Pomsta je jedním z nejlepších snímků tohoto podzimu. Ani na chvíli nenudí a svou nápaditostí a celkovým zpracováním nechává diváka jen tiše zírat a užívat si dobře odvedenou práci. Škoda jen, že se takové filmy netočí i u nás.


Nebohá paní Pomsta Sympathy for Lady Vengeance, Chinjeolhan geumjassi, Jižní Korea, 2005, režie: Chan-wook Park, scénář: Jeong-hun Jeong, hudba: Seung-hyeon Choi, Yeong-wook Jo, Jeok-joo Na, hrají: Yeong-ae Lee, Min-sik Choi, Byeong-ok Kim, Il-woo Nam

Veronika Pelikánová pro Informacezbrna.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.