Unikátní putovní festival CINEPUR CHOICE

Filmová přehlídka, kterou by si neměl nechat ujít žádný filmový labužník, odstartovala v pondělí 26. listopadu v olomouckém kině Metropol. Unikátního putovního festivalu CINEPUR CHOICE 2007 se brněnští diváci dočkají od 3. – 6. prosince v Sále B. Bakaly. Od čtvrtka 6. 12. do neděle 9. 12. pak bude akci hostit Kinosál Francouzského institutu v Praze.

Festival Cinepur Choice představuje 8 současných festivalových hitů, které v ČR zatím nebyly nikdy uvedeny. Výjimečné novinky, které na světových festivalech vzbudily mimořádnou pozornost, vybrala redakce filmového dvouměsíčníku Cinepur.

Hlavním tahákem bude jistě slavnostní zahájení (v Brně 3. prosince, v Praze 6. prosince shodně ve 20.30), kdy je na programu šokující novinka známého amerického režiséra Briana De Palmy. Se svým válečným příběhem ze současné irácké války s názvem Redigováno (2007) bodoval Palma na nedávném benátském festivalu, kde získal Stříbrného lva za režii.

Mezi další horké novinky z tohoto roku, které se organizátorům podařilo na festival dostat, patří oba vítězové z locarnského festivalu. Japonský režisér Masahiro Kobajaši uhranul porotu hlavní soutěže natolik, že si za svůj excelentní film Znovuzrození odnesl Zlatého leoparda. Mladý maďarský talent, Benedek Fliegauf, pak triumfoval v soutěžní sekci „Filmaři dneška“ s ambientním experimentem Mléčná dráha – doporučeno (nejen) všem fanouškům hudby Briana Ena.

Milovníci dravých jízd kamery, krásně sytých barev a efektních obrazových kompozic se mohou těšit na italský film Následky lásky od talentovaného režiséra Paola Sorrentina. Rafinovaně natočený snímek lze již teď považovat za jednoho z černých koňů, který diváky opravdu „zvedne ze židle“. Geografickou rozrůzněnost festivalu demonstrují další filmový zástupci; jihokorejský Příběh filmu, francouzský Most umění a německý snímek Marseille. Nezapomenutelný zážitek slibuje uhrančivá Hamaca Paraguaya (2006), za kterou paraguayská režisérka Paz Encinaová získala cenu FIPRESCI v Cannes.

Festival Cinepur Choice tak přináší tuzemským divákům progresivní ukázky současné kinematografie, které se zdejší distributoři u nás stále bojí uvádět. Filmové fanoušky navíc může těšit skutečnost, že organizátoři akce budou v předprodeji nabízet permanentky na všech 8 filmů z programu – a to za téměř poloviční cenu, než je hodnota osmi jednotlivých lístků. Veškeré další informace o festivalu na webu www.cinepurchoice.cz.

Festival se koná v Olomouci (kino Metropol) 26.–29. 11., v Brně (Sál B. Bakaly) 3.-6. 12. a v Praze (Francouzský institut) 6.-9. 12.

www.cinepurchoice.cz

/// Festival Cinepur Choice pořádá občanské sdružení STUDIO 19 ve spolupráci s filmovým dvouměsíčníkem Cinepur a za přispění Státního fondu na podporu a rozvoj české kinematografie. ///

Sál Břetislava Bakaly, Brno
Všechny filmy budou uvedeny na 35 mm kopiích v originálním znění a s českými podtitulky.

Program

  • 3.12. 18.00 Příběh filmu 90″ eng. subtitles
  • 3.12. 20.30 Redigováno (SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ) 90″ eng. version
  • 4.12. 18.00 Následky lásky 100″ eng. subtitles
  • 4.12. 20.30 Hamaca Paraguaya 78″ eng. subtitle
  • 5.12. 18.00 Most umění 124″ eng. subtitles
  • 5.12. 20.30 Znovuzrození 102″ french subtitles
  • 6.12. 18.00 Marseille 95″ eng. subtitles
  • 6.12. 20.30 Mléčná dráha 82″ without dialogues
    Vstupenky a permanentky v předprodeji BKC (Běhounská 17) od středy 21. listopadu.

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.