Večer na téma…. Izrael – 60 let naděje

Letos v květnu si Izrael připomene 60. výročí svého vzniku. Ve vysílání České televize na to upozorní program ČT2 v neděli 17. února 2008. Večer na téma… Izrael – šedesát let naděje připravilo do vysílání Centrum dokumentární a hudební tvorby Televizního studia Brno. Ve 20 hodin začíná premiéra izraelského dokumentu Kdo je oběť číslo 17? Ve 21.15 následuje pořad Izrael tančí.

  • Kdo je oběť číslo 17?
    Oceňovaný izraelský dokument vypráví obvyklý příběh s neobvyklým dramatem. V červnu 2002 zasáhl pumový útok linkový autobus z Tel Avivu do města Tiberius. Zemřelo 17 lidí. Šestnáct z nich se podařilo identifikovat, sedmnáctou oběť nikoliv. Neznámý muž byl pohřben několik týdnů poté. Policie zastavila vyšetřování s domněnkou, že jde o zahraničního dělníka. V tu chvíli se případu ujímá filmový štáb, který pátrá po identitě muže, kterého nikdo nepostrádá. V průběhu detektivního pátrání sledujeme příběhy lidí, kterých se pumové útoky týkají v různých souvislostech. Máme tak možnost nahlédnout do tragikomického portrétu společnosti žijící ve stínu smrti. Film byl vybrán ve spolupráci s festivalem Doc Aviv.
    Režie D. Ofek (premiéra)

  • Izrael tančí
    Dokument o světové velmoci moderního tance, který nabourává novináři předkládané stereotypy o válčící zemi (2004, repríza).
    Magický svět moderního izraelského tance vycházející z etnických kořenů, chasidské tradice a energie moderního světa. Dokument Pavla Jiráska představuje nejslavnější taneční společnosti – Batscheva Dance Company, Inbal Pinto Dance Company, Kibbutz Contemporary Dance Copany, ale i mladé choreografy. To vše v neopakovatelné atmosféře současného Izraele. Dramatická realita moderní země se tak přeměňuje do kreativního světa tance.


    Hana Orošová

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.