Zimní kino a studentské filmy jsou novinkou na CINEMA MUNDI

  • Jubilejní V. ročník festivalu CINEMA MUNDI prohlubuje spolupráci se studenty a letos poprvé zařadí do programu to nejlepší, co se urodilo na českých a slovenských filmových školách v uplynulém roce. Úplně nový bod programu navíc okoření způsob projekce nesoucí název Zimní kino. „Připravujeme tři bloky krátkých studentských filmů, které budeme promítat pod širým nebem na nádvoří Místodržitelského paláce. Nádvoří je částečně zastřešené, takže se diváci nemusí bát špatného počasí,“ vysvětluje koordinátorka akce Jitka Lanšperková. Návštěvníci si budou moci zakoupit i teplé nápoje pro zahřátí. Zimní kino promítá ve dnech 3. – 6. 3. 2014 od 18:30 a vstupné je dobrovolné.

    Do festivalového výběru se dostalo celkem 17 filmů z různých škol, odlišných žánrů i stopáží. Mezi nejzajímavější kousky patří krátký animovaný snímek Pandy režiséra Matúše Vizára z FAMU, který loni získal třetí místo na MFF v Cannes. Pandy přináší satirický pohled na dnešní společnost snažící se ze všech sil zachránit ohrožené pandy, které se ale dobrovolně rozhodly samy vymřít. Dalším krátkým filmem, který získal významné ocenění na festivale v Sydney v kategorii Studentský film, je kombinace hraného filmu a digitální animace s názvem BE-42 tvůrců Jiřího Hanzlíčka a Radka Smetany z písecké FAMO.

    Diváci se také mohou těšit na vůbec první českou adaptaci povídky Poslední odměna z pera světoznámého britského spisovatele Terryho Pratchetta, která vznikla jako absolventský film Ladislava Plecitého na FAMO. Ve filmu uvidíte známé české herce Tomáše Matonohu, Jarka Hylebranta, Marka Igondu nebo Lenku Zahradnickou. „Poslední odměna není jenom o humorných situacích, ale zobrazuje i těžká traumata umělců a jejich vyrovnávání se s obyčejným světem a to je mi osobně velice blízké,“ vysvětluje Plecitý.

    Tyto úspěšné absolventské filmy doplní snímky z kolekce Pionýři hororu, která vznikla pod taktovkou Josefa Blažka a Adély Hrivnákové. Projekt Pionýři hororu se snaží ukázat, že ačkoliv je v české kinematografii hororů jako šafránu, českým filmařům tento žánr není cizí. Na festivalu z něj uvedeme filmy jako Třída smrti, krátký animovaný thriller o záhadných úmrtích na základní škole Rybnická, nebo Dům 66b, kde se ďáblův posel snaží přivést k šílenství flegmatického pěstitele okurek, či snímek Odpad!, ve kterém se hlavní hrdina na útěku před zákonem setká s atypickým protivníkem.

    Sekce studentských filmů je soutěžní, kdy pětičlenná porota složená ze zástupců z řad filmových teoretiků a praktiků vybere nejlepší studentský počin roku 2013 a slavnostně předají cenu vedlejší sekce Zlatý Leon 6. 3. v 20:00 na nádvoří Místodržitelského paláce. Tuto vedlejší soutěž a tedy i cenu Zlatý Leon zaštítil partner festivalu – společnost Unifer, která podporuje rozvoj talentovaných a aktivních studentů z různých oblastí.

    Jitka Lanšperková

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.