Divadelní fakulta JAMU v Brně znovu otevře Univerzitu třetího věku

  • Janáčkova akademie múzických umění v Brně v roce 2014 znovu otevře Univerzitu třetího věku (U3V). Nabídku tří kurzů souborně nazvaných Jak vzniká divadlo nyní zveřejnila Divadelní fakulta JAMU, která je připravuje pro seniory v rámci celoživotního vzdělávání.

    V minulém akademickém roce DiFa JAMU otevřela podobné kurzy jako vůbec první vysoká umělecká škola v zemi. „Cílem programu U3V bude podobně jako v minulých cyklech poskytnout jeho posluchačům nejen cestu k poznání pramenů divadelního umění v různých historických údobích, ale zároveň ji živě propojovat s problematikou hledání a naplnění smyslu divadla v moderní společnosti,“ uvedl děkan pořádající fakulty Zbyněk Srba.

    Pro rok 2014 fakulta předkládá nabídku tří kurzů Jak vzniká divadlo. Divadelní fakulta upozorňuje, že je možné si zapsat a zakoupit jen všechny tři kurzy souborně. První část Úvod do dějin, teorie a praxe divadla se odehraje od 9. ledna do 20. března 2014. Prostřední díl s podtitulem Specifika moderního divadelního vývoje se bude konat od 27. března do 19. června 2014 a závěrečný kurz přehlížející současné divadlo a související obory v kontextu dnešní inscenační praxe se uskuteční od 9. října do 18. prosince 2014.

    Dohromady se tedy v příštím kalendářním roce jedná o třicet odborných přednášek a tři pozoruhodné exkurze. Cena cyklu kurzů je 2 100 korun, kapacita je 80 míst a tato U3V je určená pro seniory s jakoukoli výší a oborem vzdělání. Přihlášky je nutné poslat do 15. listopadu a přijímají se pouze poštou (fyzickou, nikoli elektronickou) kvůli poštovnímu razítku. Jiné přihlášky jsou neplatné. Uzavření přihlášek v případě vyčerpání kapacity se objeví na webových stránkách http://difa.jamu.cz/u3v/. Zde lze také najít podrobný rozpis a detailní informace. „Kurzy jsme nezdražili oproti loňsku ani o jedinou korunu, pouze je z organizačních důvodů nabízíme jako jeden celek, abyste měli frekventanti již předem jednoznačně zajištěnou příležitost využít celé nabídky,“ doplnil děkan Srba .

    Přednášejícími budou opět ve velké většině zkušení pedagogové Divadelní fakulty JAMU, teoreticky fundovaní, vykazující také vlastní bohatou uměleckou praxi. Profesor Bořivoj Srba kupříkladu pohovoří o České divadelní avantgardě a vzpomene slavné české divadelníky, jako byli E. F. Burian, J. Honzl, J. Frejka nebo slavné duo Voskovec + Werich. Přehled dějin světového divadla nabídne MgA. Pavel Trtílek, Ph.D. Na téma Shakespeare: od historie k divadlu bude přednášet profesor Petr Osolsobě, o studiových divadlech promluví profesor Josef Kovalčuk. Herecké osobnosti Mahenovy činohry (V. Fialová, L. Lakomý, J. Dufek a další) vzpomene profesor Miroslav Plešák a Divadlo Husa na provázku zase profesor Petr Oslzlý. O umění dialogu se zmíní profesor Antonín Přidal, o pravidlech v umění zase profesor Václav Cejpek. Cyklus obsahuje tři zajímavé exkurze do brněnských scén: Městského divadla a Mahenova divadla a také do Divadla na Orlí / Hudebně-dramatické laboratoře JAMU.

    „Senioři, kteří jsou velmi často celoživotními milovníky i fundovanými znalci kultury a divadelního umění, získají v rámci pravidelných přednášek či seminářů vedle nových poznatků rovněž příležitost konfrontovat svoje vlastní osobní zážitky z inscenací v českých divadlech s názory a zkušenostmi významných profesionálních tvůrců a divadelních odborníků,” dodal k projektu děkan Srba. Dodává, že vloni jej překvapil mimořádně velký zájem ze strany seniorů o tento vzdělávací kurz.

    Luboš Mareček

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.