Hudební fakulta JAMU připomene mimořádného dirigenta Františka Jílka

  • Hned na dvojí významné výročí mimořádného dirigenta Františka Jílka upozorní celodenní vzpomínková akce, kterou na středu 16. října chystá Hudební fakulta Janáčkovy akademie múzických umění v Brně (HF JAMU). Rovné století od narození a dvacet let od úmrtí dlouholetého šéfa operního souboru tehdejšího Státního divadla v Brně, šéfdirigenta Státní filharmonie Brno a pedagoga pořádající uměleckého akademie připomene série přednášek, pietní vzpomínky na pohřebišti, konference a koncertu.

    „Osobnost mimořádného dirigenta chceme připomenout hned v několika rovinách,“ poznamenala k programu vedoucí projektu a proděkanka HF JAMU Monika Holá.
    Dopolední vstupní program bude věnován zejména odborné veřejnosti a studentům oboru dirigování. Jeden z žáků Františka Jílka a současný pedagog JAMU docent Jan Zbavitel se dlouhodobě věnuje interpretační problematice v oblasti dirigování janáčkovských titulů. „Ve své přednášce bude tedy detailně analyzovat janáčkovskou interpretaci Františka Jílka a poukáže na jeho umělecký odkaz současným dirigentským generacím,“ vysvětlila Holá.

    Na přednášku naváže půl hodiny po poledni pietní akt u hrobu Františka Jílka na čestném pohřebišti Ústředního hřbitova v Brně. Na dvanáctou hodinu je objednán autobus, který hosty vzpomínkového dne odveze od HF JAMU k Ústřednímu hřbitovu a zpět.

    Na dobu od 14.30 do 17.30 je v učebně 205 na HF JAMU plánována konference nazvaná Osobnost dirigenta. Tento hudebně teoretický blok přiblíží v řadě příspěvků životní a tvůrčí aktivity umělce. Zazní příspěvky nejen autorky chystané Jílkovy monografie profesorky Jindřišky Bártové, ale celé řady hostů – hudebních historiků zejména z Brna, ale i Ostravy, a také umělcových kolegů či pamětníků.

    Vzpomínková akce vyvrcholí 16. října slavnostním večerním koncertem v brněnském Besedním domě, jehož celý program je výrazně orientovaný na osobnost dirigenta Františka Jílka. „Hned na úvod bude prezentována opravdová perlička, tedy dílko Těšínský tanec, jejímž autorem je sám dirigent František Jílek a jenž tedy prezentuje tohoto umělce z dalšího, pro většinu posluchačů neznámého úhlu pohledu – jako skladatele,“ poznamenala proděkanka Holá. Následující skladba Koncert pro housle a orchestr č. 1 a moll, op. 99 Dmitrije Šostakoviče je poukazem na úzký vztah dirigenta k tvorbě ruských potažmo sovětských klasiků minulého století tedy trojice Stravinskij-Prokofjev-Šostakovič. „Provedení koncertu bude uskutečněno ve spolupráci s pražskou HAMU, jejíž student Milan Al-Ashhab se brněnskému publiku jako sólista představí poprvé,“ doplnila vedoucí projektu.

    Druhá polovina koncertu poukáže na niternou vazbu dirigenta Jílka na operní tvorbu. Zazní ukázky z oper Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta a Leoše Janáčka Její pastorkyňa v podání posluchačů katedry zpěvu HF JAMU Aleny Nevimové a Marka Belka. Závěr slavnostního koncertu bude patřit meziaktní hudbě z opery Příhody lišky Bystroušky Leoše Janáčka, kterou František Jílek pro symfonická uvádění sám upravil a pomohl tak tomuto skvostnému dílu žít svým samostatným koncertním životem.

    Slavnostní koncert zazní v podání Janáčkovy filharmonie Ostrava a za řízení dirigentů profesora Rostislava Hališky a docenta Jana Zbavitele, kteří jsou oba přímými žáky Františka Jílka.

    Luboš Mareček

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.