Astrologická reflexe současného světa

  • Výstava Astrologie a umění má dvě části:
  • I. vernisáž v Místogalerii 5. 11. 2013 v 19 hodin – výstavu uvedou kurátoři: Jozef Cseres a Martina Lukášková. Vystoupí: Sam Ashley – In the Land of the Head Hunters (action in progress) a Miroslav Švejda – Ozvučený horoskop (instalace).
  • II. vernisáž ve Slévárně Vaňkovka 8. 11. 2013 v 18 hodin. Po úvodním slově Martiny Lukáškové vystoupí: Sebastian Hanusa – Electroacoustic Fortune Cookies (performance), Alexandra Lechovská – módní přehlídka Venuše ve znameních – kolekce 2013 a Miroslav Švejda – Ozvučený horoskop (instalace).

    Pokus o reflexi vzájemné inspirace symboliky astrologie a uměleckého myšlení současnosti si vzala za své mezinárodní putovní výstava Astrology & Arts uspořádaná kurátory Jozefem Cseresem a Martinou Lukáškovou.

    Astrologie a umění odjakživa patřily k pilířům symbolické reflexe světa, jejich postavení i vzájemné vztahy se však od civilizace k civilizaci měnily. Kosmogonické a astrologické koncepty sehrávaly v umění různých kultur významnou roli. V evropské kultuře též ve vývoji západního hudebního a výtvarného myšlení. Mezinárodní projekt Astrology and Arts ukazuje, že inspirace astrologií neochabují ani v současné době, přestože je v něm exaktnost přístupů často nahrazována volnějšími a odlehčenějšími asociacemi, což umožňují liberální poetiky postmoderní doby.

    Na putovní výstavě (Brno, Bratislava, Budapest, Wroclaw) je konfrontován historicko-explikační exkurz do světa astrologie s aktuálními uměleckými díly a koncepty, jež se astrologickým symbolismem volně inspirují. Vystavená a předvedená díla reprezentují široké spektrum přístupů a medií od maleb, kreseb a grafických listů přes hudební partitury a koncepty až po audiovizuální instalace, videa, performance a participační akce. Exkluzivními součástmi projektu jsou projekce a interpretace filmového díla Alejandra Jodorowského, česko-slovenská premiéra klavírního díla Dana Rudhyara, módní přehlídka kostýmů, jejichž návrhy byly inspirovány astrologickou symbolikou a astrologická interpretace dvanácti kanálových poklopů focených každý měsíc během jednoho roku.

    Úvodní vernisáž výstavy proběhne 5. 11. 2013 v Brně. Výstavu pořádá občanské sdružení MÍSTO galerie na půdě domu Skleněná louka.

    Zúčastnění autoři: Milan Adamčiak (SK), Sam Ashley (USA), Sebastian Hanusa (D), HEyeRMEarS & VINYLTOM (SK/A), Barbara Hindahl – hans w. koch (D), Péter Kecskés (H), Zsolt Koroknai – Zsolt Sőrés Ahad (H), István Nayg (H), Ben Patterson (USA/D), Martin Stejskal (CZ), Miroslav Švejda (CZ), Martina Lukášková (CZ), Klára Sekyrová (CZ), Alexandra Lechovská (CZ), Karel Jerie (CZ), Soňa Erbanová (CZ), Pavel Turnovský (CZ)

    -aSB-

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.