Dnes to vypukne. Na 600 starostů vyvěsí cedule

  • Celostátní akce kritizuje podfinancování venkova a mrhání dotacemi z Evropské unie

    Již dnes 10. 4. v 9 hodin ráno vyvěsí téměř 600 starostů ve všech krajích České republiky protestní modré cedule na vjezdové značky svých obcí. Cílem je upozornit na nespravedlivé dělení eurodotací, které velkou měrou končí v megalomanských projektech cestovního ruchu, na ministerstvech či ve velkých městech, která jsou již nyní násobně zvýhodňována příjmy ze státního rozpočtu.

    „Zatím jsou obce v příjmech z evropských dotací velkým outsiderem. Podle našich analýz například obce do 5000 obyvatel čerpaly dle příjmu na jednoho občana doposud jen zhruba polovinu toho, co největší města. Přitom právě malé obce a venkovské oblasti jsou vysoce zasaženy dopady krize, nízkou ekonomickou výkonností a zanedbanou infrastrukturou,“ uvedl Tomáš Chmela ze Sdružení místních samospráv ČR, které akci „cedule“ od počátku podporuje. Tuto skutečnost dokreslují i zkušenosti starostů. Například v Křižánkách na Vysočině, ve kterých dnes také vyvěsí ceduli, se snaží zastavit plíživý úbytek obyvatel. Současný systém ale vstřícný není. „Mohu srovnat požadavky na zpracování projektů před několika lety a nyní. Neustále se vše zesložiťuje a i my, malá obec, jsme tlačeni do hrazení prostředků za poradenské firmy. Jinak nejsme schopni žádost zpracovat. Chceme, aby v budoucnu byl jednoduše hodnocen cíl projektu. K tomu přece musí stačit jednostránkový záměr a ne fascikly formulářů a potvrzení, jak je tomu nyní,“ podotýká starosta Jan Sedláček. Podobné názory jsou slyšet napříč republikou. „Ceduli určitě vyvěsím, jsme totiž region zasažený rozkladem textilního průmyslu a rádi bychom vytvořili atraktivní podnikatelské klima. Je třeba podporovat vznik nových pracovních míst, a to i na venkově, kde je vysoká nezaměstnanost. Získávat dotace je ale pro venkovské obce velmi těžké,“ vysvětluje starosta Poniklé na Liberecku Tomáš Hájek.

    Akce cedule, která zanedlouho vypukne, má především ukázat, že starostové venkovských obcí jsou ochotní výrazně napomoct regionálnímu rozvoji České republiky. Požadují ale po vládě, aby garantovala větší nárokovost dotací a zajistila rozdělování dotačních prostředků pro obce a města ve vyšší míře než nyní. „Všude slyšíme, že naše republika špatně čerpá evropské prostředky, přitom obce a města bojují s více než desetinásobným převisem žádostí. Někde se stala chyba. Pro další programové období, o kterém nyní má rozhodovat vláda, proto musíme do venkovské ekonomiky, obcím i městům připustit násobně více prostředků,“ komentuje současnou situaci iniciátorka aktivit obcí a předsedkyně tzv. Druhé zlínské výzvy Jana Juřenčáková. Posílit prostředky do území je efektivní také kvůli veřejné kontrole, která je mnohem výraznější než u mnohamiliardových státních projektů. Tomu mají napomoci i místní akční skupiny, tedy malá venkovská uskupení, které podle evropských pravidel mohou dělit dotační prostředky za účasti veřejnosti. Již nyní je jich v České republice více než 170 a jsou připraveny nahradit stávající systém regionálních operačních programů, který prochází mnoha problémy.

    Seznam obcí z celé ČR, které dnes vyvěsí ceduli

    Tomáš Chmela, tajemník Sdružení místních samospráv ČR

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.