Film Osmy z produkce České televize získal nejprestižnější evropskou televizní cenu

  • Černá komedie z období tuhé normalizace zaujala porotce Prix Europa 2014 nejvíce ze všech nominovaných pořadů, takže jí na dnešním slavnostním ceremoniálu v Berlíně udělili nejvyšší ocenění v kategorii TV Fiction. Film Osmy natočil v brněnském studiu České televize režisér Jiří Strach.

    Česká televize film Osmy uvede v neděli 14. 12. 2014 od 20 hodin na programu ČT1.

    Scenárista Marek Epstein děj filmu zasadil do přelomu 70. a 80. let minulého století. Socialistický úředník Richard v opilosti a spíše omylem podepíše Chartu 77 a od té chvíle se mu problémy a smůla doslova lepí na paty. Jeden jediný den, o kterém film vypráví, se mění doslova v noční můru. Richard se původně děsí jen plánovaného trhání osmiček u zubaře. Než na to ale dojde, prožije celou řadu mnohem větších katastrof, proti kterým je trhání zubů učiněná legrace. Uzávěrka v práci, vdavekchtivá kolegyně, která prostě nepochopila, že šlo jen o flirt, šéfovo ultimátum ohledně odvolání podpisu Charty, doma prasklá stupačka skrývající starou zrezivělou pistoli, šokující sdělení nezletilého syna a k tomu všemu všudypřítomný stín estébáka, který byl na něj nasazen. Prostě den blbec, ve kterém hlavní postava příběhu může buď přijít naprosto o vše, nebo naopak díky kterému může konečně najít sám sebe!

    Na filmu se podílela řada významných českých filmových tvůrců a je doslova naplněn výjimečnými hereckými výkony hlavních hrdinů v podání Ivana Trojana, Zuzany Stivínové, Josefa Dvořáka, Tomáše Töpfera a dalších.

    Snímek už letos získal několik festivalových ocenění. Na Novoměstském hrnci smíchu obdržela Zuzana Stivínová a cenu za nejlepší ženský herecký výkon. V mužské kategorii tady zvítězil Ivan Trojan. Na novoměstské přehlídce film vyhrál i v kategorii Nejlepší televizní komedie a dostal cenu Zlatý prim. „Máme samozřejmě velkou radost. Hlavně z toho, že tato cena bezpochyby dokazuje, že český televizní film dokáže směle konkurovat největším televizním produkcím na světě,“ říká kreativní producent ČT David Ziegelbauer.

    Prix Europa je největší evropský festival televizních, rozhlasových a on-line pořadů s dlouholetou tradicí. Akce se koná pravidelně od roku 1987. Každoročně se o jednu ze třinácti sošek býka ucházejí největší produkce. Do letošních nominací bylo z více než 650 přihlášených vybráno 210 pořadů z 35 zemí. Pořady České televize jsou do soutěže nominovány téměř v každém ročníku. Prestižní nominaci proměnil v roce 2008 dokumentární film René.

    Hana Orošová, specialista PR, tisková mluvčí

    Foto: Jef Kratochvil

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.