Malé obce hájí své pošty. Bojí se rušení

  • Návrh na seškrtání počtu poštovních úřadoven venkovské obce rázně odmítají

    Každá třetí pošta v ČR je nově ohrožena na své existenci, bude-li přijat návrh Českého telekomunikačního úřadu na stanovení minimálního počtu pošt nutných k zajištění základních poštovních služeb. I proto včera zasedlo na mimořádném jednání Předsednictvo Sdružení místních samospráv, organizace sdružující více než tisícovku malých obcí.

    „Čím dál více se na nás obrací starostové, kteří mají obavu o svoji poštu. Vlivem neustálých legislativních změn totiž přicházejí o možnosti, jak venkovské pošty uhájit. Poslední návrh je toho důkazem. Z našeho státu může zmizet více než tisícovka pošt, což je pro venkov likvidační a nepřijatelné,“ sdělila po jednání předsedkyně SMS ČR Jana Juřenčáková.

    Český telekomunikační úřad v souladu s novelou poštovního zákona oznámil návrh na stanovení minimálního počtu pošt v České republice. Vycházel z vlastní vyhlášky z prosince roku 2012, v níž nově stanovil parametry dostupnosti základních poštovních služeb. Nyní určil, že dostačuje 2100 pošt namísto dosavadních více než 3200. Toto opatření radikálně ohrozí dostupnost poštovních služeb, a to výhradně na venkově. Lze očekávat, že ve více než 30 % obcí nebudou poštovní služby dostupné na dosavadní úrovni a značná část populace tak bude muset komplikovaně hledat cestu, jak poštovních služeb dosáhnout.

    „Jsme připraveni zahájit protestní kampaň a oslovit premiéra v demisi a další členy vlády. Tak závažné rozhodnutí musí přece vyčkat na stabilní a řádně zvolenou vládu,“ uvádí místopředseda SMS ČR a starosta Křižánek na Vysočině Jan Sedláček. Podle předsednictva Sdružení je tento návrh zcela v rozporu s požadavkem na veřejně dostupné poštovní služby, což ukládá ČR celá řada evropských předpisů. „Tento návrh považujeme za selhání Českého telekomunikačního úřadu, neboť zjevně diskriminuje veřejnost ve venkovských oblastech s horšími životními podmínkami,“ připomíná předsedkyně Juřenčáková. „Další kroky proto budou muset být ze strany obcí velmi razantní,“ dodává.

    Jana Juřenčáková, předsedkyně SMS ČR

    Tomáš Chmela, tajemník SMS ČR

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.