Ministerstvo financí je povinno rušit automaty, které jsou v rozporu s vyhláškami

  • Ústavní soud právě zrušil přechodné ustanovení, které v zákoně o loteriích znemožňovalo obcím, aby až do roku 2015 mohly opravdu účinně regulovat hazard. To znamená, že všechny obce, které buď již mají, nebo nyní přijmou vyhlášky, mohou hazard skutečně a během krátké chvíle částečně či úplně zakázat. Ministerstvo financí bude povinno vyhlášky obcí respektovat a povolení odebrat. Brnění, Občané proti hazardu a Transparency International jsou připravení všem obcím s regulačními vyhláškami a s komunikací s Ministerstvem pomoci.

    Matěj Hollan z Brnění: “Rozhodnutí Ústavního soudu je zcela průlomové. Fakticky to znamená, že dnes skončilo trvání českého hazardního ráje. Všechny obce mohou nyní hazard v blízké době buď zcela nebo částečně omezit. Naše sdružení je připraveno jim v tom pomoci.”

    Martin Svoboda, Občané proti hazardu: “Hazardní automaty způsobují pouze negativní dopady. Těch pár milionů v obecních kasách se absolutně nemůže rovnat tomu, co hazard způsobuje. Rozpady rodin, krádeže, loupeže, vraždy, pojistné a jiné podvody. Podstatná část peněz hozených do automatů pochází z lidského neštěstí, zneužitých sociálních dávek a z trestné činnosti. Budeme rádi, pokud se obce tohoto draze vykoupeného příjmu samy zbaví a rádi jim v tom pomůžeme.”

    Vladan Brož z Transparency International: “S automaty je spojeno praní špinavých peněz, politická korupce. Provozování automatů není normální podnikání, ale je to pouze vysavač na peníze závislých gamblerů, kterých je u nás v republice dle odhadů až několik set tisíc. Politickému i společenskému prostředí v České republice radikální omezení hazardu jen prospěje.”

    Matěj Hollan, Martin Svoboda, Vladan Brož

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.