Nechceme se bát budoucnosti

  • Občanské sdružení rodičů AUT při Základní autistické škole Štolcova v Brně pořádalo 5. 4. 2013 u příležitosti Světového dne povědomí o autismu (WAAD) 1. konferenci rodičů dětí s poruchou autistického spektra s názvem Nechceme se bát budoucnosti. Konferenci zaštítil ombudsman Pavel Varvařovský a primátor města Brna Roman Onderka.

    „Konference Nechceme se bát budoucnosti je jednou z možností, kdy se společně sejdou rodiče a odborníci z oboru školství, zdravotnictví a sociálních služeb. Jedná se o jedinečnou příležitost k vzájemné výměně informací. Věříme, že bude využita k dalšímu posunu v této oblasti,“ říká Jitka Radková, předsedkyně občanského sdružení Aut.

    Na konferenci se přihlásilo přes 200 účastníků z řad rodičů, speciálních pedagogů, psychologů, neurologů a dalších odborníků zabývajících se poruchami autistického spektra. Dopolední blok byl věnován příspěvkům rodičů dětí s autismem, kteří posluchače seznámili s problémy, kterým museli se svými dětmi čelit od stanovení diagnózy, přes nástup dětí do mateřské a základní školy, až po ukončení školní docházky. V odpoledním bloku vystoupili mimo jiné vedoucí oddělení pro těžce zdravotně postižené z Magistrátu města Brna a vedoucí oddělení sociálního zabezpečení z kanceláře ombudsmana. Od ředitelky APLA Praha Magdaleny Čáslavské se posluchači dozvěděli o službách a novinkách, které mohou využívat rodiny dětí s autismem.

    Občanské sdružení AUT se neustále snaží zlepšovat podmínky ve vzdělávání dětí s autismem a také rozšířit jejich možnosti trávení volného času. „V tomto roce máme v plánu zaměřit se i na zdravé sourozence a pečující rodiče. Chceme též pokračovat v besedách a přednáškách, na kterých poskytneme rodinám potřebné informace k řešení každodenních problémů, které se vyskytují během péče o dítě s autismem,“ dodává Jitka Radková.

  • O občanském sdružení AUT

    AUT vznikl jako občanské sdružení v roce 2005 z iniciativy rodičů dětí, navštěvujících Základní školu na Štolcově ulici v Brně. Nyní má 40 členů. Cílem sdružení je podpora dětí s poruchou autistického spektra a vzájemná spolupráce mezi rodinami a školou. Naším dalším cílem je zapojit rodiče do aktivit, které zlepší informovanost o problematice autismu, podat zprávy o tom, co nám chybí a co se za posledních deset let zlepšilo v péči o lidi s tímto druhem postižení.

    Jitka Radková

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.