Nový handbike pomohl mladému vozíčkáři z Brna vrátit se do aktivního života

  • Jen několik týdnů před narozením druhého dítěte se osmatřicetiletému Pavlu Kamencovi z Brna otočil život naruby. Měla to být poslední jízda, která by zkušenému sportovci a lyžařskému instruktorovi zakončila prodloužený lyžařský víkend v Rakousku. Mladý muž se domů vrátil až po půl roce, připoutaný na invalidní vozíček. Dodnes jej trápí zdravotní potíže v podobě silných křečí a bolestí. Proto Nadace Agel přispěla Pavlu Kamencovi 50 tisíci korunami na pořízení handbiku, který má za cíl pomoci mu zlepšit zdravotní stav a vrátit se do aktivního života.

    Handbike, tedy speciálně upravené kolo pro vozíčkáře, pomáhá panu Kamencovi po fyzické i psychické stránce. „Díky fyzické aktivitě alespoň částečně ustupují silné křeče a bolesti, kterými trpím. Po psychické stránce je pro mě krásný pocit vrátit se k aktivitě, kterou jsem měl rád i před úrazem. Cítím, že se život zase začíná ubírat tím správným směrem,“ uvedl Pavel Kamenec, který pracuje v IT odvětví, ale byl vždy aktivním sportovcem. Díky sportu poznává nové kamarády a nyní dokonce zvažuje začít s aktivním tréninkem a účastí na závodech.

    Speciální kolo Pavel Kamenec již vyzkoušel. „S kamarádem jsme se rozhodli vrátit do Rakouska, kde se mi před 3,5 rokem úraz přihodil. Hory však miluji, a tak jsem rád, že se zde můžu podívat i nyní,“ doplnil mladý muž, který si na handbiku může do přírody na výlet vyrazit také se svou rodinou. „Zpočátku to byl nezvyk, ruce začaly brzy bolet, ale po pár kilometrech si zvykly. I malý kopeček je cítit,“ prozradil Pavel Kamenec.

    „Pan Kamenec by mohl být motivací pro ostatní osoby, které neměly v životě štěstí a musí bojovat se zdravotním handcicapem. Věřím, že Pavel bude aktivně trénovat a brzy o něm uslyšíme jako o úspěšném sportovním reprezentantovi,“ míní Denisa Rísová, výkonná ředitelka nadace Agel.

    Nadace Agel sídlí v Prostějově a potřebným lidem i právnickým osobám pomáhá již od roku 2011. Jen v letošním roce dosud podpořila téměř 60 žádostí a rozdala více než 1,8 miliónu korun.

    Radka Miloševská

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.