Pietní shromáždění k uctění obětí holocaustu Romů

  • V neděli 18. srpna 2013 pořádá Muzeum romské kultury pietní shromáždění k uctění památky obětí holocaustu z bývalého protektorátního tzv. cikánského tábora v Hodoníně u Kunštátu. Pietní shromáždění v místě tzv. cikánského tábora v Hodoníně u Kunštátu se koná každoročně jako připomínka 21. srpna 1943, kdy byl z tábora vypraven nejpočetnější transport romských vězňů do vyhlazovacího koncentračního tábora Osvětim II–Březinka. Převážná část Romů z tohoto transportu v Osvětimi zahynula.

    Program Pietního shromáždění – neděle 18. 8. 2013

  • Mše svatá v prostoru bývalého tzv. cikánského tábora

    11:00 Mši svatou bude sloužit pan Vojtěch Vágai. Hudební doprovod zajistí: dětský pěvecký sbor Idy Kelarové Čhavorenge.

  • Uctění obětí holocaustu u památníku Žalov

    12:00 S narůstajícím počtem umírajících byli v dalších fázích existence tábora mrtví ukládáni do masového hrobu v těsné blízkosti samotného tábora v Hodoníně. V místech hrobu, které dnes nese název Žalov, byl roku 1997 zbudován Muzeem romské kultury památník. V současné době probíhají na základě žádosti Muzea romské kultury na Ministerstvu kultury ČR přípravné kroky k vyhlášení tohoto místa kulturní památkou, čímž bude ještě více zvýšen celkový význam této lokality.

  • Památník Hodonín u Kunštátu

    13:00 Vernisáž výstavy nejlepších studentských návrhů na vybudování Památníku v Hodoníně v rekonstruovaném vězeňském baráku.

  • Uctění obětí holocaustu pohřbených na hřbitově v Černovicích

    14:30 Na hřbitově v Černovicích je pohřbeno prvních 70 obětí z blízkého hodonínského tábora. Toto místo dodnes připomíná pamětní deska, kterou vytvořila nevidomá romská sochařka Božena Přikrylová.

    Martina Zuzaňáková a Michal Schuster, historik

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.