Rozsvícení Vanočního stromu Brno 2023

Rozsvícení vánočního stromu Brno 2023

Brno, jakožto historické a kulturní centrum České republiky, každoročně vytváří nezapomenutelnou atmosféru během vánočních svátků. Jedním z vrcholů adventního období je i v roce 2023 tradiční rozsvícení vánočního stromu na náměstí Svobody. Tento slavnostní okamžik spojuje obyvatele Brna a návštěvníky města v jedinečném duchu vánoční radosti.

 

Historie Vánočního Stromu na Náměstí Svobody

Náměstí Svobody se může pyšnit tím, že zde v roce 1924 stál první vánoční strom v Československu a pravděpodobně i v celé střední Evropě. Od té doby se tento tradiční symbol radosti a světla stal nedílnou součástí vánočních oslav v Brně. V roce 2023 pokračuje tato tradice a přináší do srdcí občanů i návštěvníků magický okamžik, který slibuje společné radování se zahájením adventního období.

Letošní jedle na náměstí Svobody v Brně je přibližně 50 let stará a nese svou krásu s přirozeností, kterou získala za ta léta.

Historie zvyku rozsvěcování vánočních stromů z univerzitních lesů. Roku 1919 zachránil spisovatel Rudolf Těsnohlídek opuštěné děvčátko v lese u Bílovic nad Svitavou. Tato dojemná událost inspirovala zavedení tradice vánočních stromů na univerzitních lesích, a v roce 1924 se v Brně poprvé ozdobil veřejný vánoční strom z lesa.

Charitativní sbírka pod vánočním stromem, která vznikla díky Rudolfovi Těsnohlídkovi, vedla k výstavbě dětského domova v Brně v roce 1929. Tento domov byl pojmenován po dánské královně Dagmar, známé svou péčí o chudé. Sbírka pod vánočním stromem je tradicí, která přetrvává dodnes a je organizována Českým červeným křížem.

První veřejný vánoční strom v Československu a ve střední Evropě byl rozsvícen v Brně v roce 1924. Tato tradice následně zasáhla i další města, včetně Plzně a Prahy.

 

Adresa:

Náměstí Svobody Brno

 

Kdy:

24. listopadu 2023 v 17:00

 

Program rozsvícení vánočního stromu v Brně na Náměstí svobody 2023:

16:00

Dětský sbor Brno

Slavnostní proslovy a zdravice primátorky

Wall Dancing

Žehnání stromu Biskupem Brněnským

 

17:00

Rozsvícení vánočního stromu

 

17:30

Heart of Dixie

 

 

Program rozsvícení vánočního stromu na Zelňáku 2023:

17.00

Brněnský písničkář Jan Fic

 

18.00 slavnostní rozsvícení stromu

 

18.30 kapelou ZVA 12-28 Band

 

20.30 Česko-americké trio Dobré ráno blues

 

 

Atmosféra na Zelném trhu je komornější a vhodná pro ty, kteří preferují menší akce.

 

Nenechte si ujít slavnostní rozsvícení vánočního stromu v Brně a užijte si tu pravou atmosféru adventních trhů.

 

Tak se přijďte podívat!

 

 

Zdroj:

Brněnské Vánoce

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.