Tisková zpráva Klíčového hnutí a politického hnutí Zelení

• V sobotu 14. 9. skončila několikatýdenní jednání se Stranou zelených o společném postupu v příštích volbách neúspěchem. Skončila možnost spolupráce mezi Změnou, která zastupovala i menší subjekty politické hnutí Zelení a Klíčové hnutí, a Stranou zelených.

Původním návrhem mezi jednajícími subjekty bylo, aby kandidátky byly sestavovány společně pod jejím jménem Změna či pod záštitou neutrálního subjektu. Strana zelených naproti tomu nabízela, aby byly kandidáti Změny a dalších politických subjektů a hnutí na jejích kandidátkách s tím, že volební kampaň bude vedena pod heslem Zelení pro Změnu.

Na to nakonec ostatní subjekty přistoupily. Ukázalo se však, že kandidátní listiny Strany zelených jsou již sestaveny a pro většinu kandidátů z ostatních stran a hnutí na nich není místo. Problém byl i s umístěním předsedkyně klíčového hnutí Táni Fischerové. Představou Strany zelených bylo, aby z některé z nižších pozic podporovala dobrý výsledek Ondřeje Lišky v Praze, či Václava Lásky ve Středočeském kraji.

„Nemám problém být dvojka na kandidátce, ale nemohu přijmout, že s dalšími mými kolegyněmi a kolegy Strana zelených vůbec nepočítá, nebo je dokonce odmítá. Vyšli jsme jim vstříc ve všech jejich požadavcích, ale tohle je nepřijatelné. Pokud nás neberou jako partnery, nechceme být jen jejich ozdoba. Chceme do politiky přinést slušnost a úctu jednoho ke druhému a toto není dobrý začátek,“ říká k tomu Táňa Fischerová, předsedkyně Klíčového hnutí a bývalá poslankyně.

„Strana zelených zatím nezvládá základní procesy, v jednáních slibuje něco, co nakonec není schopna dodržet či zajistit a její programové cíle se pořád ještě rozcházejí s praxí. Liškovo vedení se vyznačuje vysokou mírou iracionality a jeho touha po politických postech omezuje jeho vnímání reality,“ komentuje situaci Tomáš Tožička z politického hnutí Zelení.

Naši kandidáti ze všech krajů se shodují: „Dlouho jsme se snažili najít se Stranou zelených společnou řeč. Bohužel se již po několikáté ukázalo, že jejich stranickost a rigidita jsou neprůchodné. Dnes bohužel ani nevím, do jaké míry mysleli vyjednávání vážně. Přesvědčili nás, abychom kandidovali na jejich kandidátkách, ale tam pro nás nebylo místo, chtěli společný program, ale k jeho přípravě nás ani nepozvali. Takové chování žádnou naději na změnu politické kultury u nás nepředstavuje.“

Klíčové hnutí s politickým hnutím Zelení jedná se svými regionální zástupci o sestavení kandidátek a čeká na výsledek obdobných jednání Změny. Společný postup těchto a dalších stran a hnutí v parlamentních volbách 2013 otevře mnoha občanům možnost čestně volit a podpořit změnu politiky směrem k větší participaci občanů, k zajištění základních pilířů moderní evropské demokracie: svobody, rovnosti a solidarity.

Tomáš Tožička