Výsledky Národní ceny za studentský design 2013

  • Slavnostní vyhlášení soutěže o Národní cenu za studentský design 2013 proběhlo v divadle DISK v Praze 11. 11. 2013.

    Soutěž je od loňského roku mezinárodní – zúčastnili se jí studenti čtyř zahraničních škol (Slovenska, Německa a Kanady). Celkem se do soutěže o Národní cenu za studentský design 2013 přihlásilo 225 autorů s 217 pracemi ze 14 fakult a vysokoškolských ústavů 11 univerzit a vysokých škol a z 16 vyšších odborných škol a středních odborných škol.

    Vítěz Národní ceny za studentský design 2013 Pavel Coufalík z Fakulty multimediálních komunikací ve Zlíně získal finanční hodnotu 20 000 Kč od nadačního fondu JUDr. Martina Růžičky, cenu generální ředitelky Českých center (pobyt v některém z Českých center v zahraničí), luxusní hodinky značky Prim firmy ELTON hodinářská, produkty Tescoma s.r.o. a IKEA ČR a dvoutýdenní zápůjčku elektromobilu smartelectric drive od firmy E.ON. Odnesl si také symbol soutěže.

    Nositelé ocenění Excelentní studentský design 2013 Martin Beinhauer, Petr Duba a Martina Žílová z Vysoké školy uměleckoprůmyslové a Věra Kunhartová a Lucie Smyslová z Fakulty umění a designu v Ústí nad Labem získali produkty firmy Tescoma a IKEA ČR a symbol tohoto ocenění – malou bábovičku.

    Nositelé ocenění Dobrý studentský design 2013 Eliška Beránková z Vyšší odborné školy grafické v Jihlavě, Ondej Jankových z slovenské Školy úžitkového výtvarnictva Josefa Vydru a Kristína Kollarovicsová z Vysoké školy výtvaných umení v Bratislavě, Sergej Kuckir a Barbora Šimková z Fakulty umění a designu v Ústí nad Labem, Adéla Dušková, Václav Mlynář, Jakub Pollág, Antonín Šimon z Vysoké školy uměleckoprůmyslové, Maria Nina Václavková z Fakulty umění a designu v Plzni a Vojtěch Žák z Fakulty multimediálních komunikací UTB ve Zlíně získali vedle symbolu nakousnuté placičky produkty firmy Tescoma a IKEA ČR.

  • Zvláštní ceny profesionálních institucí

    Zvláštní ceny udělují studentům děkani vzdělávacích institucí, profesionální sdružení, muzea a odborné časopisy.

    Cenu Design Exit, kterou uděluje děkan Fakulty umění a designu UJEP v Ústí nad Labem doc. Mgr. Michal Koleček, PhD. (30 000 Kč) získala Kristína Kollárovicsová z Vysoké školy výtvaných umení v Bratislavě, ceny Fakulty umění a designu Západočeské univerzity v Plzni představují finanční odměny ve výši 10 000 Kč, 7 000 Kč a 3 000 Kč – získali je Mária Nina Václavková z Fakulty umění a designu ZČU, Denisa Kanderová z Fakulty stavební VUT v Brně a Pavel Průša z Vyšší odborné školy grafické a Střední průmyslové školy grafické v Praze. Cena ředitele Ústavu konstruování Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně prof. ing. Martina Hartla, Ph.D. ve výši 10 000 Kč si odnesl Hynek Svatoš z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Letos byla nově udělena cena děkanky Fakulty multimediálních komunikací UTB Zlín doc. MgA. Jany Janíkové, ArtD ve výši 5 000 Kč. Odnesla si ji Linda Vránová z Fakulty architektury ČVUT v Praze. Atraktivní cenu ve formě návštěvy milánského týdne designu udělila firma Heineken Ondreji Jankových ze Školy úžitkového výtvarnictva Josefa Vydru v Bratislavě.

    Generální ředitel NTM Bc. Karel Ksandr uděluje Cenu Národního technického muzea (což představuje odkoupení vybraného exponátu do muzejních sbírek ve výši 10 000 Kč). Získal ji Martin Beinhauer z Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Ředitelka Uměleckoprůmyslového musea PhDr. Helena Koenigsmarková udělila cenu Nastassii Aleinikavě z Vysoké školy uměleckoprůmyslové (cena představuje rovněž odkoupení vybraného exponátu do muzejních sbírek ve výši 10 000 Kč). Cenu ve výši 5 000 Kč uděluje také Společnost přátel Uměleckoprůmyslového musea. Tentokrát si ji odnesla Denisa Kanderová z Fakulty stavební VUT v Brně. Další profesionální ocenění získal Martin Beinhauer z Vysoké školy uměleckoprůmyslové od Unie profesionálních designérů ČR, zatímco brněnská designérská firmy Finezza Design ocenila Martina Foreta z Fakulty výtvarných umění v Brně. Časopisu Architekt ocenil v tomto roce práce Lucie Smyslové z Fakulty umění a designu UJEP v Ústí nad Labem a Barbory Vinařové a Lucie Valerové z Vysoké školy uměleckoprůmyslové.

    Design Cabinet CZ oslovuje asi 1 000 novinářů a médií, aby vybrali nominace na Cenu novinářů. Předává se na večerním slavnostním vyhlášení. Cena představuje parafrázi na symbol soutěže – bábovičku. I letos to byla bábovka čokoládová a upečená z klasického těsta!

    Na webu studentskydesign.cz probíhá hlasování o Cenu veřejnosti, což někdy představuje zajímavý souboj mezi regiony, rodinnými klany nebo školními komunitami. Cenu veřejnosti získaly hlasováním na webu studenstkydesign.cz Klára Polátová (UUD ZČU Plzeň) a Aneta Zeiserová (VOŠ a SPŠ Volyně).

    Národní cena za studentský design slaví již třiadvacáté výročí! Poprvé byla vyhlášena Design Cabinetem CZ v roce 2008. Navazuje však na soutěž, kterou organizovalo od roku 1991 do roku 2007 Design centrum České republiky. Mladí designéři všech typů škol soutěžili o Národní cenu za studentský design a o ocenění Vynikající studentský design a Dobrý studentský design.

    Lenka Žižková

    Foto: soutěžní práce Pavla Coufalíka, Martina Beinhauera, Petra Duby, Věry Kunhartové a Lucie Smyslové

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.