Zemřel významný brněnský básník Zdeněk Rotrekl

  • Básník, spisovatel a literární historik Zdeněk Rotrekl zemřel v neděli 9. června 2013 ve věku 92 let. Po celý svůj život byl úzce spjat s rodným Brnem, kde jako pronásledovaný samizdatový spisovatel vzdoroval nepřízni mocných.

    Rozloučení s básníkem se uskuteční v sobotu 15. června v 11 hodin v kostele sv. Tomáše na Moravském náměstí v Brně.

    Zdeněk Rotrekl byl magistrálním rytířem Suverénního vojenského a špitálního řádu svatého Jana Jeruzalémského na Rhodu a na Maltě, doktorem filozofie, čestným občanem města Brna, nositelem Řádu sv. Cyrila a Metoděje, Řádu T. G. Masaryka, nositelem Ceny Jana Zahradníčka, Ceny Karla Havlíčka Borovského, Ceny Jaroslava Seiferta, Státní ceny za literaturu, Ceny Jihomoravského kraje za přínos v oblasti literatury a řady dalších cen a vyznamenání.

    Foto: Anna Pecková

    „V paměti našeho města zůstane Zdeněk Rotrekl zachován nejen jako vynikající básník a spisovatel, ale také jako obětavý a statečný občan. Zvláště si cením toho, že před zvůlí totalitní moci se jako hluboce věřící katolík nikdy neuzavřel do vlastního vnitřního světa a veškerým svým konáním stál na straně svobody,“ uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

  • Kdo byl Zdeněk Rotrekl

    PhDr. Zdeněk Rotrekl se narodil roku 1920 v Brně. Po válce studoval filozofii a historii na Masarykově univerzitě. Angažoval se ve studentském kulturním a politickém dění, byl členem spisovatelských a novinářských organizací. Jeho vystoupení proti cenzorským zásahům mu roku 1948 vyneslo vyloučení ze všech funkcí i ze studií. O rok později byl odsouzen k trestu smrti, rozsudek byl později změněn na doživotí. Až po 13 letech v nejtvrdších komunistických lágrech byl roku 1962 propuštěn z důvodu vážné nemoci.

    Po rehabilitaci v roce 1968 byl redaktorem časopisu, spoluzakládal sdružení bývalých politických vězňů K 231. Za normalizace pracoval v disentu. Své práce, např. knihu Skrytá tvář české literatury nejen krásné, vydával v zahraničí. Jeho rozsáhlé básnické, prozaické, esejistické a odborné dílo začalo znovu vycházet po roce 1989, mimo jiné i v podobě souboru spisů. Zatím vyšly svazky poezie Nezděné město a Podezřelá krajina s anděly a román Světlo přichází potmě, který patří k čtenářsky nejvýše oceněným dílům loňského roku. Za Nezděné město autor obdržel Cenu Jaroslava Seiferta.

    Je nositelem Zlaté medaile Masarykovy univerzity, Ceny Jana Zahradníčka, Řádu sv. Cyrila a Metoděje, čestného občanství města Brna, Řádu TGM a dalších cen, včetně novinářských. V roce 2002 mu byla udělena Cena města Brna za celoživotní literární činnost.

    Jana Vašíčková

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.