Znamení koně II

  • Seriál Znamení koně z prostředí koňské farmy a dostihů pokračuje druhou sérií. Na první díly děj navazuje po třech letech. Hlavní hrdinka Klára Horová (Tereza Voříšková) vyměnila kariéru nadějné jezdkyně za starosti o domácnost v roli mladé maminky. Když se při Velké Pardubické zraní kobylka Blue Mystery, Klára si vezme za úkol vrátit na dráhu nejen zraněného koně, ale i sebe, přes všechny překážky, které takové rozhodnutí s sebou nese. Do děje se vrátí většina z postav první řady seriálu, tedy koňáci z farem na Slunečné hoře a na Svatém Hubertu. Objevují se ale i postavy nové. Jednou z nich je například synovec hraběte Schwarze, který přichází s nabídkou koupě vzácného plemeníka Falstaffa. Nepřehlédnutelný je Adam Mlynář, majitel Blue Mystery, ustájené na Slunečné hoře. A v neposlední řadě je to postava Bohdana Drhy, investora, který má v kraji, kde se obě farmy nachází, velké plány.

    Seriál Znamení koně nabídne Česká televize divákům od 16. 1. 2015 vždy v pátek ve 20 hodin na ČT1. Stejně jako první řada i tato nová, která má opět 13 dílů, vznikla v brněnském studiu České televize v režii Milana Cieslara.

    Nových 13 dílů seriálu natáčel režisér Milan Cieslar od září 2013 do června 2014 mimo jiné na závodišti v Pardubicích, v hřebčínu Napajedla, ve Slušovicích, na zámku v Hošticích, v Luhačovicích, v ateliérech ve Zlíně a na dalších místech Zlínského kraje. Nově se v seriálu objeví i Miroslav Donutil v roli tvrdého obchodníka z Prahy. „Chtěl jsem dobré herce, kteří by tváří v tvář těm původním ‚obstáli ‘. Byl jsem rád, že jsem se mohl setkat třeba i s někým, s kým jsem ještě nepracoval, jako byl David Matásek, kterého si vážím. Ale i nové tváře jako Francouz Bowles a další musely dokázat, že mají mě i divákům co nabídnout. Na herce jsem mimořádně náročný,“ komentuje svůj výběr režisér Milan Cieslar.

    „Jsem přesvědčený, že i ve druhé řadě se nám podařilo dobře skloubit prostředí dostihového sportu s atraktivní rodinnou podívanou. Divákům nabídneme další osudy obyvatel farmy, lidí, kteří koním zcela propadli a jsou schopni kvůli nim obětovat prakticky všechno,“ říká kreativní producent David Ziegelbauer, v jehož tvůrčí producentské skupině seriál vznikl a dodává: „Každý režisér vám řekne, že natáčení scén se zvířaty je jedna z nejobtížnějších disciplín. A tady těch zvířat bylo opravdu hodně. Možná víc, než hodně. Milan Cieslar se ale úkolu chopil na výbornou a podařilo se mu u diváka vytvořit pocit realistického života jedné z dostihových stájí, kde koně netvoří jen vhodnou seriálovou kulisu, ale jsou jeho kompaktní součástí.“

    „Při vzpomínce na seriál Znamení koně si vždycky vybavím svou milovanou Moravu a naprosto profesionální spolupráci se štábem i s většinou hereckých kolegů. Není to seriál, který vzniká v kulisách, a to je na jeho kvalitě znát,“ říká Igor Bareš, představitel koňáka Kaliny. „V civilu člověk od koní nejsem, ačkoli koně mám velmi rád. Má překrásný pohled a zkušení říkají, že svět je z jeho hřbetu nejkrásnější,“ uvedl Oldřich Navrátil, který v seriálu hraje pomocnou sílu na farmě, Jarina Havránka, a dodal: „Můj vztah ke koním je ryze přátelský a vstřícný, ale začíná a končí u podávání jablek či jiných pamlsků. Koně ve mně vzbuzují respekt. A natáčení v jejich blízkosti je moc příjemné a klidné.“ Tereza Voříšková pak ke svému vztahu ke koním říká: „Mám k nim obrovský respekt. Když je ale v okolí pan Zub, můj trenér, tak se cítím bezpečně. A to pak přichází na řadu i ta láska.“ A váže se jí k natáčení nějaká vzpomínka? „Čerstvý vzduch, koně a sranda.“

    Hrdinové ve znamení koně

  • Klára Horová (Tereza Voříšková)

    Vyrůstala na farmě, koně jsou její život, měla velmi dobře nakročeno na dráhu úspěšné jezdkyně. Po svatbě s Davidem Horou musí coby mladá maminka dělit svůj život mezi malého synka a práci u koní. S Davidem žijí na Slunečné hoře a spolu s Dášou Horovou se starají o chov.

  • Dáša Horová (Vilma Cibulková)

    Nevlastní matka Davida Hory, vdova po Janu Horovi, v současnosti partnerka hraběte Františka Schwarze. Žena, která prošla mnohými životními peripetiemi, včetně nevěry manžela nebo hrozícího krachu farmy. Svůj čas dělí mezi hraběcí zámek a farmu na Slunečné hoře, ale je jasné, že u koní je jí nejlépe.

  • František Schwarz (Bolek Polívka)

    Hrabě, aristokrat emigrant, který se po roce 1989 rozhodl usadit zpět na Moravě na zámku své rodiny. Noblesní pán s vřelým vztahem k ženám, koním a dobrému jídlu a pití. Přes svého synovce Berta se snaží získat pro český chov plemeníka Falstaffa.

  • Marcel Kalina (Igor Bareš)

    Otec Kláry Horové, manžel Věry Kalinové, majitel farmy Svatý Hubert. Koňák tělem i duší spojený s rodnou půdou, paličák, horká krev. Po překonané těžké nemoci se snaží začít znovu a jinak.

  • Jarin Havránek (Oldřich Navrátil)

    Pomocná síla na farmě, dobrá duše, člověk od koní, který celý život obětoval dřině ve stáji. S přibývajícím věkem cítí, jak mu ubývají síly, ale rád by pořád zůstal užitečný.

    Hana Orošová

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.