Cenu Thálie 2013 získal Martin Siničák, herec brněnského HaDivadla

  • Prezidium Herecké asociace udělilo cenu Thálie pro mladé umělce do třiatřiceti let Martinu Siničákovi, herci brněnského HaDivadla. Cenu Thálie převzal v sobotu 29. března 2014 v pražském Národním divadle během slavnostního večera. V HaDivadle působí Martin Siničák od roku 2009 a v sezoně 2013/2014 ztvárnil například titulní roli Platonova v inscenaci Sežereš sám sebe (Platonov).

    „Musím říct, že je to příjemný pocit nebýt bezcenný,“ řekl po převzetí ceny Martin Siničák, jehož profesní životopis se váže především k hereckým angažmá na brněnských studiových scénách. Ještě než stihl dokončit svá studia herectví na brněnské JAMU, vrhl se do víru divadelní praxe – nejprve v Divadle Polárka, poté jako jedna z klíčových hereckých osobností generačního Divadla V 7 a půl, které pod vedením Matěje T. Růžičky působilo v brněnském Kabinetu Múz. Od roku 2009 působí Martin Siničák ve stálém hereckém angažmá v brněnském HaDivadle. Mimo to hostoval také v Národním divadle v Brně, v Huse na provázku, v komorních projektech Divadla U stolu i v ostravském Divadle Petra Bezruče.

    Na domácí scéně HaDivadla se divákům představil v titulní roli například v inscenaci Bohnice aneb Člověče, nezlob se!, jako nezapomenutelný Tomáš Garrigue Masaryk v inscenaci Česká měna, astronaut v Tajné zprávě z planety matek, kde zúročil i svůj hudební talent, dále jako Stalin a Göring v kultovní inscenaci Doma u Hitlerů. V sezóně 2013/2014 také brilantně ztvárnil tragický osud učitele Michaila Platonova ze stejnojmenné Čechovovy hry uváděné v HaDivadle v autorské adaptaci jako Sežereš sám sebe (Platonov).

    Cenu Thálie pro umělce do třiatřiceti let získal Martin Siničák (*1980) vzhledem ke svému věku takříkajíc „za pět minut dvanáct“. „Za celé HaDivadlo Martinovi ze srdce gratulujeme. Pro všechny, kteří sledují jeho uměleckou práci posledních let, to jistě není překvapení. Martin je i vzhledem ke svému věku vyzrálá herecká osobnost, v níž se spojuje charisma, profesionalita, smysl pro humor a sebeironii i intenzivní exprese,“ říká dramaturgyně HaDivadla Anna Saavedra.

    Alexandra Adamcová

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.