Mladí studenti divadelních škol z celého světa se již brzy setkají v Brně na Mezinárodním festivalu divadelních škol Setkání/Encounter

  • Přípravy Mezinárodního festivalu divadelních škol Setkání/Encounter 2014 pomalu spějí ke svému vrcholu. Organizátoři festivalu – studenti Divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně – odpočítávají poslední dny do začátku 24. ročníku festivalu, který proběhne od úterý 8. 4. 2013 do soboty 12. 4. 2014.

    Na festival upozorní ještě před jeho začátkem výstava v Galerii Vaňkovka, která se v prostorách nákupního centra uskuteční od pondělí 24. 3. do neděle 30. 3. 2014. Multimediální výstava vznikla ve spolupráci Janáčkovy akademie múzických umění v Brně a Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

    V hlavním programu festivalu se představí 11 divadelních škol z devíti zemí světa – Polska, Slovenska, Německa, Skotska, Slovinska, Ruska, Belgie, Itálie a České republiky. Organizační tým festivalu vybírá poslední školu, která v hlavním programu nahradí divadelní školu z Íránu. V tomto roce však festival nekončí závěrečným ceremoniálem, na konci dubna je připraven festivalový epilog v podobě představení studentů z francouzské školy ENSATT. Na slavnostním závěrečném ceremoniálu budou porotou nejpozoruhodnější výkony oceněny soškou Marta a nově také studentskou cenou E:UTSA. Další linii programu tvoří offprogramová představení, která budou prezentovat tvorbu studentů Divadelní fakulty JAMU. Festivalové večery zaplní Encounter Nights, které se letos konají v klubech Livingstone, Kavárna Trojka a největší Meeting Point Party v klubu Melodka. Všechna představení hlavního programu se letos odehrají v Divadelním studiu Marta, v Divadle na Orlí / Hudebně-dramatické laboratoři JAMU, dále v Divadle Husa na provázku, v HaDivadle a také na půdě Divadelní fakulty JAMU.

    Vstupenky na jednotlivé inscenace hlavního programu a na Meeting Point Party budou od pondělí 7. 4. 2014 k zakoupení ve festivalovém Infocentru, které se již tradičně bude nacházet v budově Divadelní fakulty JAMU (Mozartova 1, 602 00 Brno) a otevřeno bude každý festivalový den od 9.00 do 21.00. Ke zhlédnutí offprogramových představení je možno koupit speciální offprogramovou pásku. V Infocentru budou rovněž k dispozici veškeré festivalové materiály a propagační předměty letošního ročníku.

    Jak již bylo zmíněno – v rámci festivalového epilogu francouzští studenti do Brna přivezou představení Spor (La Dispute) od Pierre de Marivauxe. Toto představení může brněnská veřejnost spatřit ve třech termínech. První termín, úterý 29. 4. v 19:00, je primárně určen pedagogům a studentům JAMU, další den – 30. 4. mohou představení vidět ve dvou časech – ve 14:00 se francouzské představení uvede v rámci festivalu Bonjour Brno a v 19:00 pro širokou veřejnost. Zájemci o francouzské divadlo mohou přijít také na přednášku na téma díla a tvorby Pierra de Marivaux, které bude přímo překládáno do českého jazyka. Přednáška proběhne v úterý 29. 4. na půdě Divadelní fakulty JAMU.

    Aktuální dění sledovat rovněž na facebookové stránce festivalu. Festivalová videa přináší youtube kanál TVEncounter.

    Karolína Gumulcová

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.