Ukrajinský večer představí text Deníky Maidanu a zahájí 4. ročník festivalu scénických čtení Specific

  • Čtvrtý ročník festivalu scénických čtení SPECIFIC Divadla Feste je tentokrát věnován ukrajinské dramatice.

    Ukrajinský večer se koná v sobotu 12. dubna od 19 hodin v Kabinetu múz a hlavní součástí programu bude česká premiéra scénického čtení dramatického textu Deníky Maidanu.

    Text vznikl na základě spolupráce deseti ukrajinských dramatiků, kteří od 21. listopadu 2013 sbírali výpovědi organizátorů a „obyčejných“ účastníků demonstrací na kyjevském Maidanu.

    „Já jsem jako dítě chodil s našima na Maidan, když byla Oranžová revoluce. Taky tam všude stály stany. A já jsem tehdy chtěl, že až vyrostu, že budu taky takhle žít. Na Maidanu, ve stanu… No, tak sny se přece jen plněj.“

    Po čtení bude následovat veřejná diskuse na téma Jak se žije Ukrajincům a Ukrajinkám mimo Ukrajinu?

    Hosty naší diskuse budou:

  • Volodymyr Hrobarenko – ukrajinský konzul v České republice
  • Petr Kalina – ukrajinista, FF MU
  • Marija Nobilisová – organizátorka EuroMaidan Brno
  • Pavlo Arie – ukrajinský dramatik a aktivista

    Letošní ročník festivalu, který proběhne ve dnech 20. – 23. května 2014, se zaměřuje na ukrajinskou dramatiku. Během festivalu bude postupně přečteno pět textů od sedmi uznávaných ukrajinských autorů, všechny v české premiéře. Společným tematickým jmenovatelem je „místo, kde se mění dějiny“ (konkrétně půjde např. o ukrajinský parlament, uzavřenou zónu kolem černobylské jaderné elektrárny, letiště Damoděvovo v Rusku či o abstraktní prostor hluchoty). Vybranými autory jsou Pavlo Arie, Den Humennyj, Jana Humennaja, Taťjana Kycenko, Žeňa Markovskyj, Natalja Vorožbyt a Andrij Maj.

    První ročník festivalu s názvem Yougo se věnoval textům autorů z bývalých jugoslávských zemí, druhý ročník By.By běloruské dramatice. Počínaje loňským ročníkem (věnovaným textům frankofonní Afriky) dostal festival zastřešující název SPECIFIC.

    dramaturg festivalu: Otto Kauppinen

    produkce festivalu: Štěpánka Sychrová

    Eva Krčmářová

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.