Warning: sprintf(): Too few arguments in /www/doc/www.informacezbrna.cz/www/wp-content/themes/covernews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Premiéra divadelního projektu lidí s Downovým syndromem: Maminko, jsi důležitá jako šraňky v tunelu!

  • Divadlo Aldente a občanské sdružení Úsměvy pro pomoc lidem s Downovým syndromem a jejich rodinám připravilo ke Dni matek divadelní projekt lidí s Downovým syndromem Maminko, jsi důležitá jako šraňky v tunelu! aneb Maminky očima lidí s Downovým syndromem. Premiéra inscenace režisérky Jitky Vrbkové se uskuteční v neděli 11. května v 18 hodin v Bezbariérovém divadle Barka.

    A k čemu byste přirovnali svoji maminku vy? Málokoho by asi napadlo něco tak originálního, jako jsou šraňky v tunelu… Taková je maminka Denisy Střihavkové, spisovatelky s Downovým syndromem. Spontánnost, bezelstnost i jistá originální nepatřičnost a odzbrojující naivita jejích textů jsou pro “běžné” spisovatele nenapodobitelné. Stejně tak jsou nenapodobitelné i herecké a pohybové projevy aktérů s tímto postižením.

    Najednou se lekla. Slyšela teskně volat. Ten hlas volal: “Jano Střihavková!”

    On to byl její miláček Miloš Střihavka! Vylezl z křoví.

    “To jsem já, Jani! Jsem Miloš Střihavka. Nejsi důležitá jako šraňky v tunelu?”

    Mladiství i dětští herci s Downovým syndromem budou společně se svými zdravými sourozenci a studenty JAMU odkrývat příběh nejen o tom, jak Miloš Střihavka vyskočil z křoví a objevil Janu Střihavkovou. V představení jsou použity texty autorů s Downovým syndromem, Denisy Střihavkové, Jiřího Šedého, Milana Kosmáka a dalších.

    Inscenace je dokumentem o pohledu společnosti na toto postižení i výpovědí samotných lidí s Downovým syndromem. Nechme se obohatit jejich svébytným myšlením a vnímáním světa!

    Jitka Vrbková

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.